Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Sürgeti a diákhitelt a Fidelitas

2000.09.18. 17:36
A Fidelitas hétfőn levélben fordult a Fidesz elnökségéhez, tegyen meg mindent a felsőoktatási diákhitel konstrukciójának mihamarabbi elfogadásáért. A nagyobbik kormánypárt ifjúsági szervezete szerint ha a kormány tovább halogatja a döntést, késhet a hitelrendszer oktatási tárca által ígért 2001. szeptemberi a bevezetése is. A felsőoktatási hitelek kérdésével eddig mindhárom rendszerváltó kormány foglalkozott, de valódi megoldás a mai napig nem született.
A Fidelitas hétfőn levélben kérte a Fidesz elnökségét, hogy olyan diákhitel konstrukciót támogasson, amely mindenki számára hozzáférhető hitelt és jövedelemarányos törlesztést tesz lehetővé. Ezen kívül sürgették a döntést, szerintük ugyanis ha a költségvetési tárgyalásokkal párhuzamosan nem sikerül megállapodni a végleges tervezetben, a hiteleket még 2001. szeptemberétől sem vehetik fel a felsőoktatásban tanulók - tájékoztatta a nyilvánosságot Rogán Antal, a Fidelitas elnökségi tagja.

Pokorni Zoltán
A tárca által kidolgozott konstrukció 2,5-3 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést
Halogatják a rendszer bevezetését

Mindenkinek alanyi jogon jár az a hitel, ami lehetővé teszi minden fiatal számára az első diplomához jutást. A "Hitel alapelvei határozat", amely már élvezi a pénzügyminiszter és a miniszterelnök támogatását is, még a nyáron a kormány elé kerül, és várhatóan a 2001 őszén kezdődő tanévtől élhetnek a hallgatók e kölcsön lehetőségével. - mondta májusban egy sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán oktatási miniszter. Az oktatási tárca létrehozott egy munkacsoportot is a hitelkonstrukció kidolgozására, a pénzügyi tárca pedig ígéretet tett arra, hogy százszázalékos garanciát vállal a diákhitelekre.

Pokorni kora tavasszal tett nyilatkozatai szerint a diákhitel a költségvetésnek nem jelentene terhet, a hitelek fedezetéül szolgáló összeget ugyanis kereskedelmi bankok adnák össze, akik az oktatási tárca akkori tájékoztatása szerint érdeklődnek a konstrukció iránt, és a pénz már a 2000. szeptemberi induláshoz is meglenne. Nyár végén Pokorni Zoltán szerint már úgy nyilatkozott, hogy a tárca által kidolgozott konstrukció 2,5-3 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést.

Világbanki támogatás is járna

Az Angliában, Új-Zélandon és Ausztráliában már évek óta alkalmazott módszer alapján felépülő rendszer kiépítése viszont - amelyre a kormány hárommillió dollárt kap a Világbanktól - időigényes - nyilatkozták akkor az illetékesek. Föl kell állítani egy új szervezetet: a Diákhitel Intézetet, amely a tervek szerint a jövőben intézné az egyéni számlák vezetését, a bankok részére a törlesztést, illetve további források felkutatását.

A bankok által megteremtett fedezetből az intézeten keresztül minden egyetemi és főiskolai hallgató kérhetne tanulmányai teljes időtartamára hitelt, ennek összege azonban legfeljebb havi 21 ezer forint lehet. Az így felhalmozódott egy-másfél millió forint visszafizetését pedig akkor kezdené meg, amikor tanulmányai befejeztével munkába áll.

Különböző végzettségek munkaerő-piaci értéke
A rendszerváltozást követően felgyorsult az a folyamat Magyarországon, hogy a felsőfokú és a középiskolai végzettség fokozatosan felértékelődik, az általános és a szakmunkásképző iskolai végzettség pedig kevesebbet ér. A munkanélküliség megjelenése tovább növelte az iskolázottság hozamát, mivel a magasabb végzettségűek munkanélkülivé válásának valószínűsége jóval kisebb. 1995-ben a nyolc osztálynál alacsonyabb végzettségűek munkanélküliségi rátája 25 százalék, az általános iskolai végzettségűeké 17 százalék, a szakmunkásképzőt befejezetteké 13 százalék, a középiskolai bizonyítvánnyal rendelkezőké hét százalék, a felsőfokú végzettségűeké pedig két százalék volt. A magasabb végzettségűek relatív kereseti pozíciói javultak. A diplomások a versenyszférában ma átlagosan kétszer annyit keresnek, mint az állami szektorban. Szakmák szerint azonban nagy a szóródás: míg egy jogi diploma átlag havi 250 ezer forintot ,,ér", egy számítástechnikai vagy gazdasági 180-190 ezret, egy mérnöki 140-et, addig egy orvosi csak 90-et, egy tanári 70-et, egy ápolónői mindössze 50-et.
Havi bruttó fizetésének öt-hat százalékát vonná le mindenkitől az APEH, így a magasabb jövedelműek hamarabb tudnának majd törleszteni. Az eddigi próbaszámítások szerint a kölcsön a jelenlegi átlagjövedelmek esetén 15-20 év alatt biztosan visszafizethető. Az elképzelés szerint az adós három gyermeke megszületése után mentesül a további részletektől, és a sorkatonai szolgálat, illetve munkanélküliség idejére halasztani lehet a visszafizetést. A diákoknak a hitelt az adóhatóságon keresztül kell törleszteniük, az egyéni adósságállomány nyilvántartását, a tanulmányi számlák vezetését, a hitelek kihelyezését egy állami tulajdonú non-profit diákhitel intézet végzi majd. A tárca becslései szerint az elsőéves hallgatók mintegy 20-30 százaléka él majd a diákhitel-konstrukcióval. A fent említett DHI felállítására még azóta sem került sor.

Nem bíznak a támogatott hitelben

A tervezet ellenzői szerint, akik nemzetközi példákra hivatkoznak, a hallgatói kölcsönök esetében minél nagyobb a kölcsön állami támogatás tartalma, tehát minél kedvezőbbek a hitelfelvételi lehetőségek - alacsony kamat, hosszú futamidő -, annál szelektívebb a hitel. Azaz a kedvező feltételű hitelekhez rászorultságtól függően lehet hozzájutni, míg a kevésbé kedvező feltételek mellett nyújtott hiteleket bárki felveheti.

Azokban az országokban, ahol hosszabb idő óta működnek a hallgatói kölcsönrendszerek, nemcsak egyféle, hanem különböző feltételek mellett nyújtott, különböző csoportok által hozzáférhető hitelek vannak. Ezen kívül a tervezetet kritika érte amiatt is, hogy a hiteleket felmenő rendszerben kívánják bevezetni, tehát aki már megkezdte tanulmányait, nem kaphat támogatást, így pedig kérdésessé válik a sokat hangoztatott esélyegyenlőség is. Szabadságon az illetékes

Egy miniszteri utasítás értelmében a diákhitellel kapcsolatos ügyekben kizárólag Gilly Gyula, az oktatási tárca felsőoktatási fejlesztési projectjének programigazgatója nyilatkozhat, őt azonban nem tudtuk elérni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.