Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Véleménykülönbség Orbán és a Fidesz között

2001.05.23. 10:57
Nincs egyetértés Orbán Viktor és a Fidesz között az Országos Választási Bizottság hétfőn hozott döntésével kapcsolatban. Míg a nagyobbik kormánypárt várhatóan az Alkotmánybíróságon támadja meg a grémiumnak az MSZP népszavazási kezdeményezésével kapcsolatos döntését, a miniszterelnök szerint inkább örülni kellene annak, hogy a kormány javaslatait a rendszerváltás óta első ízben népszavazással erősítik meg. Amennyiben a Fidesz jogorvoslatot kér az ügyben, a népszavazásra várhatóan csak a következő ciklusban kerülhetne sor.
Orbán Viktor kormányfő nem ért egyet a Fidesz azon szándékával, hogy megtámadja az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői, a szocialisták népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban hozott döntését - derült ki a miniszterelnök szokásos szerdai rádióinterjújából. Az OVB hétfőn hitelesítette az MSZP négy kérdést tartalmazó népszavazási kezdeményezését, ám a Magyar Nemzet úgy értesült, a Fidesz várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordul jogorovoslatért. A kormányfő a Kossuth Rádiónak adott interjújában a Fidesz lépésével kapcsolatban úgy fogalmazott: inkább örülni kéne annak, hogy először az elmúlt tíz év során olyan helyzet állt elő, amikor a kormány által javasolt megoldásokat, döntéseket, programokat népszavazással erősítik meg. Azon azonban el lehetne gondolkodni, hogy nem felesleges-e erre elkölteni 3 milliárd forintot -tette hozzá.

Csúszhat a népszavazás

Az Országos Választási Bizottság hétfői döntése nyolc napon belül jelenik meg a Magyar Közlönyben, amelytől számítva 15 nap áll a Fidesz rendelkezésére, hogy megtámadja azt az Alkotmánybíróságnál. Innentől fogva a taláros testület esetleges határozatától számítva az MSZP-nek négy hónap alatt kell összegyűjtenie a szükséges 200 ezer aláírást ahhoz, hogy az Országgyűlés elrendelje az ügydöntő népszavazást. A rendelkező törvények alapján ezután az Országgyűlésnek két hónap áll rendelkezésére, hogy - a képviselők kétharmadának egyetértésével - elrendelje a népszavazást, amelyet ettől fogva három hónapon belül kell lefolytatni. A vonatkozó törvény azonban kiköti, hogy nem lehet kitűzni országos népszavazást az országgyűlési képviselők, illetőleg a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának időpontját megelőző 60 napon belüli időpontra, így a Fidesz jogorvoslati kérelme esetén kétséges, hogy a népszavazásra még ebben a ciklusban sor kerülhet.

A Magyar Nemzet értesülései szerint Bordás Vilmos a Fidesz OVB-ba delegált tagja úgy véli, a sorkatonai szolgálat eltörléséről szóló kérdés burkolt alkotmánymódosítás lenne, amelyet népszavazással nem lehet megmásítani. Bordás szerint formai és tartalmi okok egyaránt a kiírás ellen szólnak, az OVB ugyanis most egy korábbi indoklásával ellentétes állásfoglalást hozott, amely lehetővé teszi a kérdőíven több kérdés szerepeltetését is. A szocialisták szerint egyébként formailag és jogilag semmi akadálya annak, hogy több kérdés szerepeljen egy kérdőíven. A sorkötelezettséggel kapcsolatban pedig úgy vélekednek, hogy a honvédelmi kötelezettség szabályait a honvédelmi törvény rögzíti, így a kötelezettség időtartamának megváltoztatásához is ezt a törvényt kell módosítani, nem pedig az alkotmányt. A jogorvoslatról a Fidesz országos elnöksége dönt majd.

Az OVB hétfői döntése
Hosszas vitatkozás után 6:5 szavazati aránnyal hitelesítette az Országos Választási Bizottság az MSZP négy kérdést tartalmazó népszavazási kezdeményezését. A grémium tagjai először arról határoztak, hogy egy aláíróíven feltehető egyszerre mind a négy kérdés. Ezt követően a testület tagjainak többsége nem ítélte alkotmányellenesnek a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlésére irányuló kérdést. Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke örömmel és megelégedéssel nyugtázta a döntést, hozzátéve, szakmailag megalapozott döntést hozott az OVB. Juhász közölte, ha akadna olyan, aki az AB előtt megtámadná a testület határozatát, akkor reméli, hogy a bírák még a nyári szünetük előtt pontot tesznek az ügy végére, mert az MSZP megítélése szerint még a választások előtt ki kellene írni a népszavazást. A szocialisták által népszavazásra bocsátandó egyik kérdés, hogy a nyugdíjat a jövőben a fogyasztói kosár alapján számítsák ki, ezenkívül abban kérnék ki a választók véleményét, hogy támogatják-e, hogy a munka törvénykönyve a munkavállalóknak ismét heti két teljes pihenőnapot biztosítson, ezek egyike vasárnap legyen, s a pihenőnapon végzett munkáért kiemelt díjazás járjon. A kötelező sorkatonai szolgálat eltörlése, és a hivatásos szolgálat szintén a kérdések sorába tartózkodik, ugyanígy az is, miként vélekednek arról a polgárok, hogy törvényileg biztosítsák, hogy minden érettségiző ingyenesen tehessen nyelvvizsgát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.