Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Alkotmányellenes lehet a Fidesz-MDF lista

2001.10.20. 12:50
Alkotmánybírósághoz fordult egy állampolgár, aki azt sérelmezi, a választásokon közös listát állító pártok jelöltjeiről nem lehet megállapítani, hogy mely politikai tömörüléshez tartoznak. Így akár meghiúsulhat a Fidesz-MDF közös listája, ugyanis a két párt egy szövetségként kíván indulni a jövő évi megmérettetésen. Az Alkotmánybíróság egy korábbi állásfoglalásában nem kifogásolta a közös listát.
Megtámadták az Alkotmánybíróság (AB) előtt az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvénynek a közös lista állításával összefüggő rendelkezéseit - adta hírül a Népszabadság. Ennek azért van jelentősége, mert a 2002-es parlamenti választáson a Fidesz és az MDF, augusztusi választási szövetségüknek megfelelően jelöltjeit közös listán kívánja indítani. A beadványtevő többek között úgy véli: a közös lista állítása miatt sérül a polgároknak azon alkotmányos alapjoga, amely szerint a parlamenti képviselőket közvetlenül választhatják meg.

Feladták a leckét az alkotmánybíráknak

Halmai Gábor alkotmányjogász szerint nagyon nehéz eldönteni, hogy törvénysértő-e az, ha egyértelműen nem tüntetik fel a szavazólapon a jelölt pártállását. Az is gondot okozhat, hogy a közös listán induló pártoknak egyenként is el kell érniük az öt százalékot ahhoz, hogy bekerüljenek a parlamentbe. Mivel azonban a két párt egy szövetségként indul a választásokon, így a voksolás után nem lehet megállapítani, hogy hány százalékot ért el külön-külön az MDF és a Fidesz.

A választók nem befolyásolhatnák a frakciók létszámát

A közös lista miatt ráadásul a választó az együttesen induló pártok közötti mandátumok megosztását nem befolyásolhatja; vagy valamennyit támogatja, vagy egyiket sem. Így a szavazás során a polgár a későbbi parlamenti frakciók egymáshoz viszonyított arányára sem gyakorolhat befolyást.

Az alkotmánybírák korábban rábólintottak a közös listára
Az AB már egy 1990-es határozatában vizsgálta a listaállítással kapcsolatos szabályokat, ám azokat alkotmányossági szempontból nem kifogásolta. Önmagában tehát az, hogy a pártok saját vagy más politikai szervezetekkel együtt állított közös listáról is mandátumot szerezhetnek, nem alkotmánysértő. Értesüléseink szerint az Alkotmánybíróságnál még nem döntöttek arról, hogy a beadvány melyik bíróhoz kerül. A testületet eljárási határidők nem kötik, az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy ha azonnal "kiszignálják" az ügyet, akkor is decemberben határozhatnak legkorábban az alkotmánybírák.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.