Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Nevet válthat a Fidesz

2005.10.05. 00:14
Teljes arculatváltásra készül a Fidesz, értesült az Index több, egymástól független forrásból. A pártvezetés egyelőre hétpecsétes titokként kezelt javaslatai alapján október végén egy erre a feladatra összehívott rendkívüli "munkakongresszus" dönthet arról, hogy fél évvel a választások előtt megváltoztassák-e az emblémát és a párt nevét.
A Fidesz logók anno és most

Az Index több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy a nagyobbik ellenzéki párt arculatának teljes átszabására készül.

Ideolológiai jelző

Úgy tudjuk, a Fidesz vezetőinek körében komolyan felvetődött az arculatváltással együtt a névváltoztatás is. Információink szerint a pártvezetés október 30-ra rendkívüli "munkakongresszust" hív össze, ahol a küldöttek döntik el, mi legyen a párt új neve. Bizonyos információk szerint a párt mostani elnevezése csupán toldalékot kapna, azaz úgy neveznék: Fidesz (Magyar Polgári Szövetség), a Konzervatív Párt. Más forrásból úgy értesültünk, hogy ezt a lehetőséget már elvetették arra hivatkozva, hogy amikor az ellenzéki párt egyre szélesebb kört igyekszik elérni üzeneteivel, nem a legmegfelelőbb ideológiai jelzőt biggyeszteni a párt neve mellé.

Valószínűbb, hogy az Európai Parlamenti választási kampányban már használt "európai néppárt" szavakkal bővül a párt hivatalos megnevezése, esetleg a szövetséget váltanák fel a néppárttal. Információink szerint a párt rendkívüli kongresszusán a párt választási programjáról is tárgyalnak majd, ennek alapját képezheti a Kormányzás 2006 Munkacsoport régóta folyó munkája.

Narancsos logó

Az utóbbi években kisebb módosítások történtek ugyan a párt emblémájában, de a párt alapszíne továbbra is a kék és a narancssárga maradt. A választási cédulákon is használt logó alapmotívuma csupán annyiban változott, hogy éppen milyen szöveget írtak a Fidesz név mellé: "Magyar Polgári Pártot", vagy "Magyar Polgári Szövetséget". A narancsos Fidesz-embléma is átment kisebb-nagyobb módosításokon, de lényegében 15 éve változatlan maradt.

A Fidesz a közelgő kampányhajrá mellett valószínűleg azért szánta rá magát a külső jegyek átszabására, mert a párt vezetőiben kisebb fajta meglepetést keltett, hogy a szocialisták az utóbbi hetekben fordítani tudtak a népszerűségi trenden, és alig két hónap alatt ledolgozták a közvéleménykutatók által korábban mért jelentős hátrányukat. Mint ismeretes, az MSZP szeptember elején kezdett bele hathetes imázsváltó kampányába, ami ráadásul egybeesett a Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek számos médiamegjelenést biztosító kormányfői könyvbemutatójával is.

Nem jött be a kocka

Utoljára 2003 tavaszán, a szövetséggé alakulás előtt merült fel, hogy a rossz emlékű választási vereség miatt teljes arculatváltással szakítson a párt a korábbi imázzsal. A Magyar Polgári Szövetség nevet szintén nagyszabású kongresszuson szentesítették a küldöttek, de akkor az új név ellenére a pártvezetés úgy döntött, hogy a néppártosítás után is megfelelő lesz a kék alapon narancssárga feliratos logó, jóllehet már készen álltak a tervek az embléma megváltoztatására. Akkoriban vetődött fel az a terv is, hogy a Fidesz egy Rubik-kocka emblémával lépne ki a nemzetközi politikai porondra. Orbán Viktor használta is néhány alkalommal a külföldre szánt logót, ám az ötlet hamar elhalt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.