Mária
-7 °C
3 °C

Szerdán 'felebaráti' csúcs

2004.04.26. 16:48
Szerdán négyszemközti tárgyalást folytat majd Orbán Viktor és Dávid Ibolya. A két pártelnöknek az EP-kapmány kezdete óta egyre inkább éleződő Fidesz-MDF viszony ellenére az egyik megüresedett országgyűlési képviselői mandátum sorsáról kell megegyeznie.
A Fidesz-MDF csúcstalálkozót Dávid Ibolya, az MDF elnöke kezdeményezte, ám korábban Orbán Viktor egy levélben már felvetette a találkozó lehetőségét.

Sajnálatos felmondás

A Fidesz elnöke több mint két héttel Isépy Tamás halála után fordult Dávid Ibolyához, és a Semjén Zsolt, KDNP- és Harrach Péter, MKDSZ-elnök által is aláírt levelében azt hangsúlyozta, hogy a megüresedett országos listás mandátum betöltéséhez közös döntés szükséges. Múlt héten elküldött válaszában egyeztetést javasolt, de kiemelte, hogy a Fidesz korábban már "sajnálatos módon" felmondott minden megállapodást a két párt között. Mint arról az Index már beszámolt, a nagyobbik párt és támogató szervezetei Isépy helyett egy szintén kereszténydemokrata fővárosi politikust, Deák Andrást javasolták Dávid Ibolyának megfontolásra.

A hatvanadik jönne

A korábbi nyilatkozatok alapján úgy tűnik, mindkét ellenzéki párt vezetője magáénak tekinti a megüresedett képviselői helyet. Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője az Index kérdésére kijelentette, hogy Isépy Tamás utódjáról "nincs túl sok tárgyalni való", miután eddig minden esetben az elhunyt vagy a képviselőségről lemondó politikus jelölő szervezete tölthette be a helyet.

Az MDF vezetője azonban az egyik, szintén kereszténydemokrata képviselő halálát követően azt hangoztatta, hogy a Fidesz egyoldalú lépésével - többek között a közös listás választási megállapodások felmondásával - feloldotta az MDF-et azon kötelezettsége alól, hogy figyelembe vegye a listás helyek megüresedése esetén a megüresedés okát. Amennyiben viszont nem születik megállapodás a két pártvezető között, akkor a választási törvény értelmében a 2002-es közös lista következő jelöltje, a hatvanadik helyen álló Varga Zalán, egy MDF-es jelölt kerülne a parlamentbe.

Felebarátok

A két pártelnök találkozójára egyébként egy éles üzenetváltást követően kerül majd sor. Dávid Ibolya visszautasítva Orbán Viktor vasárnapi kijelentéseit, azt mondta: "felebarátaink pártját nem illik megkívánni". A Fidesz-elnök még egy szombati rendezvényen elhangzott beszédében "üzent" Dávid Ibolyának. Orbán szerint a polgári keresztény politikai erők egységes fellépésére van szükség, de "úgy látom, hogy ma ezt az MDF elnökasszonyával kevésbé tudjuk megtenni, ezért inkább az MDF tagságával kell megpróbálnunk".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.