Ambrus
-7 °C
3 °C

Fidesz-MDF: a közös ünnep ellenére minden marad a régiben

2003.10.06. 11:23
Orbán Viktor ugyan nem bíztatta az MDF-et a pártközi kapcsolatok javulásával, mégis lesz közös ünneplés október 23-án. A budai megemlékezésen a volt miniszterelnök után Dávid Ibolya is elmondja majd beszédét, különös tekintettel arra, hogy a Széna téren 1989 óta hagyományosan az MDF tartott megemlékezéseket.
A két ellenzéki párt vezetője együtt emlékezik az 1956-os forradalom évfordulóján. A budai közös ünnepséget az MDF és a Fidesz II. kerületi szervezetei kezdeményezték.

Rossz nyomon

Örömmel teszek eleget a szervezők felkérésének - jelezte a párt sajtóirodáján keresztül Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Dávid hozzátette: azért is vállalta Orbán Viktor mellett az ünnepi szónok szerepét, mert a Széna téren hagyományosan az MDF rendezi az 56-os megemlékezéseket. Az MDF elnöke annak ellenére vállalta a II. kerületi közös fellépést, hogy a Fidesz elnöke néhány napja leszögezte: az együttes ünneplés nem befolyásolja a két párt kapcsolatát. "Rossz nyomon jár az, aki azt gondolja, hogy ez a Fidesz és az MDF viszonyának változását jelzi" - jelentette ki Orbán Viktor egy háttérbeszélgetésen. A Fidesz elnöke hozzátette, Dávid Ibolyát személyesen is kérte, változtasson az EU-választáson való független indulással kapcsolatos álláspontján, ám az MDF vezetője nemleges választ adott. Orbán szerint azóta a két ellenzéki párt között csupán parlamenti jellegű kapcsolat létezik.

MDF-es hagyomány

Porkoláb Mihály, a II. kerületi önkormányzat MDF-es alelnöke szerint az ellenzéki pártok helyi szervezetei azért döntöttek a közös meghívó mellett, mert úgy vélték: szép és magasztos 56-os megemlékezést jelent, ha a két pártvezető neve fémjelzi az eseményt. Porkoláb hozzátette, hogy a Széna téren az 1989-es kopjafaállítás után minden esztendőben az MDF rendezett ünnepséget, két éve pedig szintén a párt kezdeményezésére került új emlékmű a térre. Az október 23-i esemény helyszínén volt már közös Orbán-Dávid ünnepség is, tavaly azonban a pártelnök nélkül Balsai István, volt frakcióvezető szónokolt, miután Dávid Ibolya az Országgyűlésben megrendezett emlékülésen tartott beszédet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!