Gyöngyi
2 °C
13 °C

Fogy a hírtévére szánt pénz a Fidesznél?

2002.08.29. 11:18
A média kiegyensúlyozását, vagyis a polgárok kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz való jogát nem sikerült biztosítani az elmúlt négy évben - állítja Orbán Viktor legutóbbi, a Nemzetőrnek adott nyilatkozatában. A volt kormányfő szerint nem volt elég nemzeti érzelmű médiavállalkozó sem, aki hajlandó lett volna versenyezni a külföldi befektetőkkel. Az Index információi szerint a jobboldali tőkehiányt maga a párt igyekszik pótolni: a Fidesz 200 millió forintot szánna a polgári hírtévé stúdiójának kiépítésére.
Egyre inkább csúszik a Fideszhez közeli hírtévé indulása. Borókai Gábor, ex-kormányszóvivő korábbi ígéreteivel ellentétben biztosra vehető, hogy az októberi önkormányzati választások előtt már nem kezdi meg működését a csatorna.

600 millió helyett 200

Az Index információi a párthoz kötődő televízió szervezői 200 millió forintig terjedő ajánlatokat kértek a stúdió kiépítésére. Mint arról korábban hírt adtunk, röviddel a választások után a párt még 600 millió forintot is hajlandó lett volna költeni a Satelit televízió megszerzésére, ám a megállapodás akkor nem jött létre. Borókai Gábor, a hírtévé leendő igazgatója a nyáron azt nyilatkozta, hogy a szükséges pénz már megvan az induláshoz, ám a "második nyilvánosság" újabb darabjaként beharangozott csatornának a jelek szerint meglehetősen szűkös költségvetésből kell finanszíroznia az indulást. Úgy tudjuk, hogy a "Fidesz-közeli" hírtelevízió leghamarabb novemberben kezdheti meg működését.

A polgári menü elfogyott

A volt kormányfő egyébként maga is a jobboldali beruházók csekély számával indokolja, hogy kormányának nem sikerült teljes egészében megteremtenie a "médiaegyensúlyt". Orbán a Nemzetőr című folyóirat első számának adott interjújában azt állította, hogy nem tudott a médiában olyan programot végrehajtani, amelynek "eredményeképpen ma a polgárok kiegyensúlyozott információkat, értékviláguknak, ízlésüknek megfelelő tájékoztatást kaphatnának. Mint régen, amikor az ember késve érkezett a menzára, és azt kellett tapasztalja, hogy a két menüből már csak egy maradt."

Közszolgálati, kereskedelmi, Kerényi

A Nemzetőr ugyanezen számában Kerényi Imre, aki korábban saját kereskedelmi televíziót ígért a polgári köröknek, most az követeli, hogy a "Parlament szavazzon meg számunkra egy közpénzekből finanszírozott égi és földi sugárzású közszolgálati jellegű tévécsatornát. Kívánjuk, hogy ez a tévécsatorna a továbbiakban a nemzeti oldal rendelkezésére álljon. Kívánjuk továbbá az egyik kereskedelmi tévécsatorna tulajdonlását is."

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.