Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Bye, bye fillér!

2000.03.23. 12:19
Március 31-én lejár az ötvenfilléresek beváltásának határideje. Az ötvenfilléres piaci kivonásával gyakorlatilag megszűnik a fillér, mint törvényes fizetőeszköz. A lakosságnál maradt, be nem váltott pénzérméket a magyar állam nyereségként könyveli el. Nem csekélység ez, hiszen a filléresek és régi éremsor (az egy-, két-, öt-, tíz- és húszforintosok) összesen kétmilliárd százötvenmillió forintos nyereséget jelentettek.

Csökkent a szerepe
A Magyar Nemzeti Bank március 31-ig még beváltja a lakosság tulajdonában lévő ötvenfilléreseket, gyakorlatilag ezután a fillér, mint törvényes, fizetőeszköz megszűnik. Dr. Radó Ákos, a Magyar Nemzeti Bank emissziós osztályának vezetője az Index kérdésére elmondta: az utolsó címlet fillér forgalomból történő kivonása ellenére is megmarad a fillérrel való kalkulálás lehetősége, elméletileg a forint továbbra is 100 fillérre osztható.

Radó Ákos hagsúlyozta: az ötvenfilléres érmék készpénzforgalomban betöltött szerepe az utóbbi években jelentősen csökkent, a nem készpénzes fizetési műveletek és a számviteli elszámolások során pedig évek óta nem használják a filléreket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezt a címletet a forgalom nem igényli, a készpénzes fizetéseknél általában forintra kerekítenek.

1999. szeptember 30. óta az akkor forgalomban lévő közel 300 millió darab 50 filléresből 2000. február végéig kevesebb mint 2 millió darabot váltottak vissza. Az ötvenfilléresek 1999. szeptember 30-ig voltak forgalomban.

A forint, mint magyar fizetőeszköz 1946. augusztus 1-én jelent meg, az 1931-es világggazdasági válság következtében erősen értékét vesztett pengőt helyettesítette. A váltópénz neve, a fillér, nem módosult.

50 filléres

Mérete: 21,5 mm, Al-ötv.; 1,2 g.
Előlap: "MAGYAR KÖZTÁRSASÁG" körirat, Erzsébet híd.
Hátlap: babérágakon "50" értékjelzés, alatta "FILLÉR" felirat, alatta verési évszám, "BP" verdejegy. Pereme sima.
Tervezte: Iván István

A "Magyar Köztársaság" feliratú, két-, öt-, tíz-, húsz- és ötvenfilléreseket 1990. április 1-jén bocsátotta ki a Magyar Nemzeti Bank. A két- és ötfilléresek 1992. szeptember 30-ig voltak tötrvényes fizetőeszközök, a tíz- és húszfilléreseket 1997. december 31-ig váltotta be a Magyar Nemzeti Bank.

A filléreseket a hitelintézeteknél, a postán és az MNB pénztáraiban akkor tudjuk beváltani, ha az érmék mennyisége eléri vagy meghaladja a forgalomban lévő legkisebb pénzérme összegét. Így ha csak egy 50 filléresünk van otthon, akkor azt nyugodtan eltehetjük emlékbe, ha már kettő lapul a péntárcánkban, új egyforintost kapunk érte. Az átváltás díjmentes.

Sok fillér gyűjteményekbe kerül
A forgalomból kivont érmék és bankjegyek bevonásakor a vissza nem váltott pénzek névértékével megegyező nyereség képződik. Ez a nyereség az állam Magyar Nemzeti Bankkal szembeni adósságát csökkenti. Például a két- és ötfilléreseknél a nyereség tízmillió forint körül volt. A régi éremsor forintosai - az egy-, két-, öt-, tíz- és húszforintosok nagyobb nyereséget hoztak az államnak, miután a vissza nem váltott érmék mintegy 2 milliárd forintot tettek ki.

A tavaly még forgalomban lévő közel 300 millió darab 50 filléresből 2000. február végéig kevesebb mint 2 millió darabot váltottak vissza. A fennmaradó 298 millió pénzérme 149 millió forintot ér.

A nagy nyereség miatt (meg a lakosok részéről érkező igények következtében) hosszabbították meg 2000. november 30-ig a régi ötezer forintosok becserélésének határidejét is. A Magyar Nemzeti Bank honlapján található adatok alapján végzett számításaink azt mutatják, hogy 1 075 200 darab régi ötezres van még a lakosságnál. Ha feltételezzük, hogy ezek egy része elpusztult, vagy gyűjteményekben vannak, akkor a lakosságnál ötmilliárd forint értékben maradt régi ötezres bankó.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.