Gyöngyi
2 °C
13 °C

Bulvárlapokból és a tévéből tájékozódnak a középiskolások

2003.06.30. 12:36
A magyar középiskolások legnagyobb része a tévéből és bulvárlapokból tájékozódik. A lányok jobban tájékozottak, mint a fiúk, a rádiót azonban előnyben részesítik az internettel szemben. A felvételizőknek csupán 23 százaléka olvas rendszeresen napilapot és csupán 4 százalékuk olvas többféle politikai napilapot - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat felméréséből.
A Felvételi Információs Szolgálat ez év áprilisában immár második alkalommal készített kiterjedt felmérést a felvételizni szándékozó középiskolások körben. Míg az első kutatásban arra voltak kiváncsiak, hogy kik a középiskolások kedvenc történelmi személyiségei, most azt vizsgálták, hogy milyen médiumokból tájékozódnak a fiatalok.

Adatok
A Felvételi Információs Szolgálat felmérésére az idén 414 középiskolából összesen 26.678 kitöltött kérdőív érkezett vissza. A kérdőíveket az ország minden részében, és minden középiskola típusban azonos valószínűséggel töltötték ki a diákok.

A lányok kevesebbet interneteznek

A felmérésből kiderül, a felvételizni szándékozó középiskolások a tévéből szerzik a legnagyobb valószínűséggel az általános információkat a közéletről. Ezzel persze a felnőtt társadalom is így van. Ugyanakkor a középiskolás korosztály általános tájékozódásában az internetnek is viszonylag nagy szerepe van, a megkérdezettek 30 százaléka jelölte meg ezt az infomációforrást. A kérdőíven szereplő 4 médiatípusból (televízió, újság, internet, rádió ) egyet sem jelölt meg a kérdőívkitöltők 1 százaléka, 43 százalékuk csak egyet jelölt, 34 százalékuk kettőt, 16 százalékuk hármat, 6 százalékuk pedig mind a négyet.

A lányok általános tájékozódásában lényegesen nagyobb szerepet játszik a hagyományos média, mint a fiúkéban, akinél viszont az internet jelentősége a nagyobb.

A bulvárlapok a legnépszerűbbek

Az internet említési gyakorisága egyébként a 11. évfolyamosoknál 27 százalékról 31 százalékra ugrik, az újságoké pedig 41 százalékról 47 százalékra. A tévék említési gyakoriságában viszont nincs különbség az évfolyamok között. Mindez az jelenti, hogy 11. évfolyamtól kezdve egyre több diák tájékozódik sokoldalúbban.

Milyen médiumokból szerzed a legtöbb általános információt a közéletről?
Forrás: fisz.hu

A középiskolás diákok körében a bulvárlapok - illetve ha vidékiek a megyei napilap - a legnépszerűbbek. Országos terjesztésű politikai napilapokat mindössze a felvételizni szándékozó 23 százaléka olvas rendszeresen, azaz legalább hetente többször. 19 százalékuk egy politikai napilapot olvas, és mindössze 4 százalék azok aránya, akik több országos terjesztésű politikai napilapot is rendszeresen olvasnak.

Ha a Metrót és a megyei lapot is nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy a felvételizni szándékozó középiskolások fele tekinthető rendszeres napilapolvasónak. A fiúk kezében nagyobb valószínűséggel láthatunk újságot, mint a lányok kezében, és a megyeszékhelyeken élő középiskolások olvasnak a legrendszeresebben napilapot. Ez azonban elsősorban a megyei lapot jelenti. Az országos terjesztésű politikai napilapok rendszeres olvasóinak arányában nincsenek lakóhelyi különbségek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.