Hajnalka
0 °C
14 °C

Torgyán marad a frakciójában

2001.05.17. 19:52
Szóbeli kereset alapján úgy határozott a Fővárosi Bíróság, hogy érvénytelen Torgyán József pártelnök kizárása a parlamenti frakcióból - jelentette be csütörtöki tájékoztatóján Béres Béla, a politikus kabinetfőnöke. A bíróság a párttörvény alapján határozott, kimondva, hogy egy szervezetnek legalább a saját szabályait be kell tartani, márpedig nem jelöltek ki Torgyán kizárása előtt fegyelmi biztost, így döntést sem hozhattak volna. Miután a frakciónak nincs jogképessége, a pártot perelte be Pallag László alelnök. A döntés jogerős, mert azt elfogadta Pallag éppúgy, mint a pártot képviselő pártfőügyész-helyettes Deák József.
Félórás tanácskozás után törvénytelennek nyilvánította Torgyán József frakcióból való kizárását a Fővárosi Bíróság - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Béres Béla, a pártelnök kabinetfőnöke. Tájékoztatása szerint azt is kimondta a bíróság, hogy nem lehetett volna visszahívni az ügyrendi bizottságból Pancza Istvánt és Pallag Lászlót, mert nem a frakció elnökség, hanem csak a képviselőcsoport vezetője kezdeményezte azt, érvényesen pedig csak az előbbi testület határozhatott volna.

A kizárás törölve
A Fővárosi Bíróság közleménye szerint ma délelőtt megjelent Pallag László felperes, valamint Torgyán meghatalmazottja, mint az FKGP képviselője alperes. Pallag azt kérte, hogy semmisítsék meg Torgyán frakcióból való kizárását, illetve azt a határozatot, amely visszahívta őt és Pancza Istvánt a parlament ügyrendi bizottságából. A bíróság néhány óra leforgása alatt döntött, ugyanis egy jogszabály szerint, ha a mindkét fél, vagyis az alperes és a felperes is megjelenik a testület előtt, akkor a tárgyalást nyomban megtartják. A bíróság indoklása szerint a képviselőcsoport 1998. június 17-én olyan szabályzatot hozott, ami lehetetlenné teszi ezeket a kizárásokat. Az írásbeli indoklást a testület nyolc napon belül készíti el.
A bíróság a magyar jogrendszerben ritkának számító módon, szóbeli kereset alapján hozott határozatot. Béres szerint a döntésre az adott indokot, hogy az önálló jogképességgel nem rendelkező parlamenti frakció a párt egyik alapszervezete, amelyre a pártalkotmány szabályai vonatkoznak. A bíróság elfogadva az érvelést kimondta: érvénytelen a kizárás, mert a kizárás előtt nem jelöltek ki fegyelmi biztost, megsértve ezzel a vonatkozó szabályokat. A bíróság döntése jogerős, mert az eljáró bírói tanács előtt csak Torgyán-hű kisgazdák jelentek meg, akik elálltak a fellebbezés jogától.

Béres Béla úgy vélte: a parlament vezetése nem tehet mást, mint tudomásul veszi a bírósági határozatot. Ezzel kapcsolatban leszögezte: a kizárás elfogadásával a parlament hivatala csak fölösleges költségekbe verte magát, mert most szerelhetik vissza a helyére Torgyán József parlamenti réztábláját.

Csúcs akár az AB-ig is elmegy, Szetgyörgyvölgyi megdöbbent
Csúcs László szerint, ha kell az Alkotmánybíróságnál is meg fogják támadni a bíróság mai döntését. Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezetőnek ezért minden követ meg kell mozgatnia. A politikus szerint nevetséges, hogy a Fővárosi Bíróság felülbírálja a parlament akaratát. Szetgyörgyvölgyi Péter teljes képtelenségnek nevezte a bírósági döntést, s az MTV-beli nyilatkozata szerint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács véleményét kéri ki az ügyben. Szabó János az MTI-nek nyilatkozva nem tartotta kizártnak, hogy a bíróság esetleg még a régi frakciószabályok alapján döntött, hiszen a személyi kérdések ügyében bevezetett egyszerű többségi, titkos szavazási rendszer csak március elején lépett életbe.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.