Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Torgyán szerint lejáratják az FKGP-t

2000.11.19. 20:02
Az FKGP ellen indított frontális támadássorozat része, hogy a közvéleménykutatók szerint 2-3 százalékon áll a kisgazdapárt támogatottsága - jelentette ki Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter vasárnap a Ferihegyi repülőtéren, délkelet-ázsiai látogatásáról hazatérve.
"Szerencsére nem a Szonda Ipsos dönti el a választások eredményét, hanem a magyar nép. A magyar nép pedig egészen máshogy vélekedik a Független Kisgazdapártról, mint a közvélemény-manipulátorok", fogalmazott Torgyán. Vidéki útjai során azt tapasztalta, hogy "a polgármesterek döntő többsége nem tudja elképzelni a Magyar Köztársaság politikáját az FKGP nélkül".

A 2002-es országgyűlési választások kapcsán a pártelnök leszögezte: "érhetünk el erősebb vagy gyengébb eredményt, de 10 százalék alá soha nem fog menni a kisgazdapárt". Az FKGP valóságos erejét Torgyán József szerint az is mutatja, hogy az időközi választások egyikén alig maradt le a kisgazda jelölt, míg a másikban fölényesen győzött, és szinte mindegyik polgármester-választást megnyerték.

"Javaslom, hallgassák december 3-án este a rádiót, hogy milyen eredményt ér el az FKGP által támogatott Mucsi Imre, a hódmezővásárhelyi székért folytatott küzdelemben", jegyezte meg.

Véleménye szerint az SZDSZ "sokszoros köpönyegforgatás után jobbra át megtételére készül, és szeretné elfoglalni azt a jobbközép helyet, amely az FKGP részére a kormányzati pozíciót megteremtette". "A média egyes részének támogatása sem lesz elégséges ahhoz, hogy az SZDSZ-t megmentse, az FKGP-t pedig lenyomja a víz alá", mondta a pártelnök.

A kisgazda pártelnök továbbra is ragaszkodik a parlamenti képviselők vagyongyarapodását vizsgáló bizottság felállításához. "Ha ezt a javaslatot elvetik, hajlandóak vagyunk enyhítettebb formájú eljárásnak is alávetni magunkat, de az, hogy a vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra kerülnek, ennek lényegesen enyhítettebb formája."

Szerinte ő volt az első, aki feltárta vagyoni helyzetét a nyilvánosság előtt, és már 1996-ban javasolta, vizsgálják az országgyűlési képviselők vagyongyarapodását. "Akik ezt akkor leszavazták, most a leghangosabban tesznek különféle nyilatkozatokat, és nyilván nem a vizsgálóbizottsági formát részesítik előnyben, hanem azt, hogy önmaguk nyilatkozzanak vagyonukról."

Torgyán szerint Kuncze Gábornak is inkább a saját házépítésével kellene foglalkoznia és azzal, miként fordulhatott elő, hogy minisztersége után két éven keresztül egy olyan házban lakott, amelynek bérleti díja - egy lap villabérlési díjakról szóló összeállítása szerint - 4-5 ezer dollárba került havonta.

Arra a kérdésre reagálva, hogy felesége vele tartott-e Szingapúrba, illetve Malajziába azt felelte: Torgyán Józsefné Cseh Mária, csak akkor utazik vele, ha a fogadó ország ezt külön kéri, mint ahogy ez most is történt, miniszteri agrárdiplomáciai útjai pedig az állam érdekeit szolgálják - tette hozzá.

Torgyán József mások rágalmazásával akarja elfedni a nyilatkozataival okozott problémáit - mondta Kuncze Gábor szabaddemokrata politikus a kisgazda pártelnök vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva.

Kuncze Gábor nem kívánt érdemben foglalkozni a pártelnök állításával, mert megfogalmazása szerint nem akar belemenni a "torgyáni utcába".

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.