Ágnes
-13 °C
0 °C

Rávarratná a címert a nemzeti lobogóra az MDF

2005.11.15. 19:48
Értetlenség fogadta a négy parlamenti párt részéről Csapody Miklós MDF-es képviselő azon javaslatát, hogy "esztétikai és marketingszempontból" változtassák meg a nemzeti lobogót.

Csapody Miklós MDF-es képviselő kedden kezdeményezte, hogy az alkotmányos jelképeket egyesítő címeres zászló legyen a nemzeti lobogó. Az MDF-es politikus sajtótájékoztatóján elmondta: többéves kezdeményezés után november elején ismét benyújtotta ez ügyben az alkotmány, valamint a nemzeti jelképek használatáról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatait az Országgyűlésnek.

Csapody Miklós indítványát azzal indokolta, hogy a módosítás révén közösen lehetne használni a Magyar Köztársaság két nemzeti jelképét. Hozzátette: esztétikai és marketingszempontból is előnyös lenne, ha a piros-fehér-zöld lobogó fehér színű sávjában helyezkedne el a nemzeti címer.

Nincs aktualitása

Váratlanul érte a pártokat a demokrata fórumos képviselő javaslata. Az MSZP szóvivője szerint pártja egyetlen testülete sem tárgyalta a kérdést, és amennyiben "holnap kellene erről szavazni, a frakcióvezetés a képviselők lelkiismeretére bízná a szavazatot".

Pálinkás József a maga és a Fidesz nevében az Indexnek azt mondta, hogy a nemzeti lobogó és a címer is önálló jelkép, az összevonás viszont mintha azt sugallná, hogy "ez nincs így". "Nem látom aktualitását, hogy az alkotmányt és a nemzeti jelképet meg kellene változtatni" - tette hozzá.

Gusztos Péter szabad demokrata képviselő az Indexnek elmondta, hogy megfelelőnek tartják a jelenlegi szabályozást.

Címertörténet

1945-ig a mai címerrel megegyező kiscímer díszítette a zászló közepét, 1946-49 között a Kossuth-címer vette át helyét, amelynek a korona nem része. 1949-56 között a népköztársasági címer hódította meg a lobogót, amit a Nagy Imre-kormány változtatott vissza Kossuth-címerre. 1957. óta hivatalosan nem díszíti címer a magyar zászlót, bár használatban gyakran látható címerestül is.

A címeres zászló alkotmányba foglalását először Zétényi Zsolt, az MDF parlamenti képviselője javasolta 1990. júniusában, azonban a törvény- és alkotmánymódosítást igénylő kezdeményezés nem járt sikerrel. Csapody Miklós ezt követően karolta fel az ügyet. Csapody érvelésében kiemelt szerepet kap az állami zászló és nemzeti zászló megkülönböztetése, hogy a határokon túl élő magyarokat ne érhesse semmiféle hátrány „más" állam zászlajának használata miatt. A címerhasználat ugyanis a középkor óta az országhoz, a területhez kötődik szorosan, míg a piros-fehér-zöld színek inkább a nemzeti hovatartozást jelképezik. A néhány éve megalakult jelképbizottság egyik javaslatának tartalma megegyezik Csapody ötletével.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.