Salamon
7 °C
13 °C

Farkas Flórián dupla fizetése

2003.03.23. 17:18
A juttatásokkal és a telefonköltséggel együtt havi több mint egymillió forintjába került az Országos Cigány Önkormányzatnak Farkas Flórián, a szervezet március elején leváltott elnöke. A Lungo Drom vezetője, aki a kormányváltás óta a Fidesz képviselőjeként az Országgyűlésben is dolgozik, az elmúlt tíz hónapban is rengeteget túlórázott, így a kifizetett díjakkal gyakorlatilag megduplázta a roma önkormányzat által meghatározott fizetését.
Az Országos Cigány Önkormányzat két hete viharos körülmények között megválasztott új elnöke, Horváth Aladár nem írta alá a szervezet volt elnökének márciusi munkabér-kifizetéset. Horváth szerint ugyanis megmagyarázhatatlan: miként állhatott elő olyan helyzet: hogy a régi elnök havonta többet keresett, mint egyes megyeszékhelyek roma-önkormányzatának éves költségvetése.

Sokat túlorázott az exelnök

Az OCÖ új elnöke tájékoztatást kért a szervezet gazdasági vezetőjétől, és kiderült, hogy Farkas Flórián az eredetileg engedélyezett bruttó 385 ezer forint helyett több mint 730 ezer forintot keresett. A volt elnök ugyanis a parlamenti képviselőség és a Lungo Drom vezetése mellett az elmúlt időszakban is annyi pluszmunkát végzett, hogy azzal majdnem megduplázta havi juttatását. A márciusi kimutatások szerint 347 ezer forint értékű túlórát könyveltek el neki.

Havi egymillió, plusz az elnöki keret

A társadalombiztosítással, autóköltségekkel és mobiltelefonnal így az elnök több mint egymillió forintjába került az önkormányzatnak. Farkas egyébként az eddigi rendszer szerint az OCÖ éves költségvetésének (2002-ben 187 millió, 2003-ban 214 millió) 10 százalékával úgynevezett elnöki keretként gazdálkodhatott.

Az Index megpróbálta elérni Farkas Flóriánt, ám a volt elnök, elérhetetlennek bizonyult. Mint aról az Index hírt adott, a korábban kizárólagos Lungo Drom irányítással működő 53 fős önkormányzatba a március elején megismételt választáson csak a szervezet két jelöltje tudott bekerülni. Farkas Flórián az utolsó előtti, Bogdán János pedig utolsóként kapott mandátumot. Az OCÖ tagjaként Farkas az igazságügy-miniszter, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa és a legfőbb ügyész állásfoglalását kérte az OCÖ alakuló ülésének jogszerűségének kivizsgálása miatt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.