Salamon
7 °C
13 °C

Megingott a vezérkari főnök széke

2000.09.06. 09:54
Fodor Lajos vezérkari főnököt bírálta egy, a pápai repülőtér bezárása kapcsán tett nyilatkozata miatt Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádiónak adott szerda reggeli interjújában. Mint fogalmazott: megkéri Fodor Lajost arra, hogy jobban fontolja meg, hogy mit mond, és ha nem érzi magát elég a haderőreform végig viteléhez, és az irányításával megszületett szakmai döntéseket nem tudja vállalni, akkor ennek vonja le a konzekvenciáit. Fodor Lajos szintén a rádiónak nyilatkozva közölte: félremagyarázták nyilatkozatát, ezért várja, hogy beszélhessen a miniszterelnökkel.

,,Ha egy vezérkari főnök szakmai döntésekről azt nyilatkozza a nyilvánosság előtt, hogy azok politikai döntések, az valóban komoly veszélyt jelent a haderőreformra, mert arról szól, hogy a vezérkari főnök nem érzi magát elég magabiztosnak, vagy szakmai meggyőződése nem elég erős, vagy a hadseregen belüli támogatottsága nem elég erős ahhoz, hogy azt, amit ő szakmai alapon helyesen lát a nyilvánosság előtt is vállaljon és azt a benyomást kelti, minthogyha el akarná magáról terelni a politikai felelősséget, holott ezeket a döntéseket éppen az ő vezetésével maga a hadsereg hozta meg." - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádiónak adott szerda reggeli interjújában.

Fodor Lajos szeretné ha tisztáznák a történteket
Az ilyen magatartás egy komoly reform során helytelen, és veszélyezteti a haderőreform sikerét - folytatta Orbán és közölte, ennek jegyében fog majd elbeszélgetni a vezérkari főnökkel. A miniszterelnök kijelentette: megkéri Fodor Lajost arra, hogy jobban fontolja meg, hogy mit mond, és ha nem érzi magát elég a haderőreform végig viteléhez, és az irányításával megszületett szakmai döntéseket nem tudja vállalni, akkor ennek vonja le a konzekvenciáit.

Mint ismert, a vezérkari főnök egy nemrégiben adott nyilatkozatában kijelentette: politikai döntés volt a pápai repülőtér bezárása. Az ügyben Kövér László, a Fidesz elnöke is interpellációt intézett a honvédelmi miniszterhez, és mint a parlamentben fogalmazott a miniszter válaszát pusztán ,,lojalitásból" fogadja el.

Fodor Lajos vezérezredes, vezérkari főnök a Magyar Rádiónak cáfolta, hogy politikai döntésnek nevezte volna a pápai katonai repülőtér bezárását. Közölte: beszédéről videofelvétel készült, ami bizonyítja, hogy valójában mi hangzott el.

Az MTI jelentése szerint így nyilatkozott: "Politikai döntés született, amely meghatározta a világos célt, miszerint kisebb, rugalmasabb, finanszírozhatóbb, Magyarország függetlenségének, területi épségének védelmét minden tekintetben biztosító hadsereg alakuljon ki." Rámutatott: ebből a szövegkörnyezetből kiemelték azt, hogy politikai döntés született.

- Beosztásomban soha életemben nem határolódtam el semmiféle politikai döntéstől, saját döntéseimtől pedig különösen nem, mindig vállaltam a felelősséget, nemcsak katonaként, hanem civil állampolgárként, mindenért amit tettem, és nem értem ezeket a vádakat - mondta el.

Fodor Lajos nagyon szeretné ha valóban tisztáznák a történteket, mert a Magyar Honvédség első számú katonáját az ország nyilvánossága előtt vádolták meg azzal, hogy veszélyezteti a haderőreformot.

- Bátran ki merek állni egy közvélemény-kutatás elé a Magyar Honvédségben, hogy milyen a szakmai megítélésem - tette hozzá. Elmondta, hogy a miniszterelnöknek joga dönteni az ügyben. Fájó számára Orbán Viktor kijelentése, miszerint le kell vonni ebből a következtetést. Fodor Lajos nem tudja, hogy milyen következtetést kell levonnia, méltatlannak tartja a kialakult helyzetet és bízik annak tisztázásában.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.