Miklós
-7 °C
2 °C

Újabb földmozgás Sopronnál

2000.07.11. 15:28
Kapcsolódó cikkek (1)
A hajnali 4,7-es erősségű ausztriai földrengés után 12 óra 56 perckor újabb földmozgást jeleztek a műszerek - tudta meg az Index. A Magyar Tudományos Akadémia szakembere szerint a mostani, a Richter-skála szerinti 4-es erősségű utórengést követően még akár több száz kisebb földmozgás is előfordulhat, ezek ereje és gyakorisága azonban egyre ritkul majd. Egyelőre sem a hajnali, sem a délutáni földmozgás kapcsán keletkezett hazai kárról nem érkezett hír. Hasonló méretű rezgés egyébként évente 6200 történik a Földön, ami azt jelenti, hogy naponta világszerte átlagosan 17-szer mozdul meg a föld ilyen erősséggel.
Húsz év óta a legerősebb földrengés zajlott le kedden hajnalban Ausztriában. Az egyes hírek szerint a Richter-skála szerinti 4,7-es, más jelentések szerint egy tizeddel erősebb földrengés epicentruma az alsó-ausztriai Ebreichsdorfnál volt. A rezgések Sopronban és környékén is érezhetőek voltak. Mónus Péter, a Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa elmondta: a legtöbben csillárjuk mozgására panaszkodtak. Sok helyen összekoccantak a poharak és megmozdultak a bútorok is. Hazánkban nem okozott károkat a földmozgás.

A rezgések Sopronban és környékén is érezhetőek voltak
A hajnali földrengést követően 12 óra 56 perckor ismét földmozgást jeleztek a műszerek az akadémia obszervatóriumában. Az utórezgés a Richter-skála szerinti 4-es erősségű volt - tájékoztatta az Indexet Mónus Péter. Szerinte akár több száz utórezgés is előfordulhat, de az idő előre haladtával ezek ereje és gyakorisága folyamatosan csökken. Az utórezgés sem okozott hazai károkat, a Sopron környékiek azonban ismét megijedtek a földmozgástól. Magyarországon utoljára 1985-ben, Berhidán mozdult meg a föld hasonló erővel, akkor jelentős károk is keletkeztek, házak dőltek össze, rongálódtak meg.

Mónus tájékoztatása szerint Ausztria keleti részén, a magyar határ közelében egy északkeleti és délnyugati törésvonal mentén a Kárpát-medencei viszonyokhoz képest aránylag gyakori a földrengés, a mostaninál csekélyebb erősségű rengés többször is előfordul, persze. A Richter-skála szerinti 4-5-ös erősségű földrengést évente 6200 esetben regisztrálnak, ami azt jelenti, hogy átlag napi tizenhét, az ausztriaihoz hasonló rezgést észlelnek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!