Ambrus
-7 °C
3 °C

Távozik az RTL Klub vezérkara

2001.05.03. 15:38
Felmentését kérte Gyöngyössy Bence, az RTL Klub programigazgatója és Piller András a televíziós társaság vezérigazgatója is - értesült a Világgazdaság. Mindkét kérelmet elfogadták. A lap értesülései szerint a személyi döntések mögött Frei Tamás újságíró múlt héten adásba került riportja áll, melynek egyik jelenetében a riporter egy "bérgyilkosnak feltüntetett személytől a magyar miniszterelnök meggyilkolásának ára felől érdeklődött".

A napilap úgy tudja, a programigazgatói teendőket a jövőben az ügyvezetőkből verbuvált külön testület látja majd el, a vezérigazgatói feladatokat pedig Dirk Gerkens a társaság irányítóbizottságának eddigi elnöke veszi át.

Az ORTT vizsgálatot indított

Korábban megírtuk: az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) vizsgálatot indított a riport miatt. A médiatestület szerdai ülésén minden tag egyetértett abban, hogy az anyagot nem lett volna szabad műsorra tűzni, ám arról, hogy a médiatörvény mely passzusát sértette a riport, eltérő vélemények voltak a testületben.

Bánlaki József, az ORTT MIÉP-es delegáltja szerint az RTL Klub megsértette a törvény azon részét, amely kimondja, a szolgáltató köteles tiszteletben tartani az alkotmányos rendet, hiszen - a "Mennyiért ölné meg a miniszterelnököt?" kérdés - az egyik legfőbb közjogi méltóság likvidálására hívta fel a nézőket.

A bocsánatkérés nem elég
"Az RTL Klub vezetői tisztában vannak azzal, a "Riporter: Frei Tamás" című műsorban elhangzottak olyan félreértésekre adhatnak okot, amely egyetlen, az RTL-csoporthoz tartozó televízióban sem megengedhető, ezért az RTL Klub elnézést kér a magyar miniszterelnöktől" - közölte Szabó Stein Imre, a csatorna kommunikációs igazgatója az ominózus adást követően. Az ORTT nem sokkal később indított vizsgálatot az ügyben.

Bánlaki a Népszavának korábban kijelentette, a műsor szerinte azt sugallta, hogy "a nézőkkel közösen béreljenek fel egymillió dollárért egy bűnözőt, aki hajlandó megölni Orbán Viktort". Az RTL kommunikációs igazgatója és vezérigazgatója is elismerte a múlt héten, hogy szakmai hibát követtek el, mikor levetítették a riport inkriminált epizódját.

A Népszabadság értesülései szerint Frei Tamás műsorát ennek ellenére nem szándékoznak levenni az adó programjáról, mert úgy ítélik meg, hogy a hibáért az RTL Klub vezetőinek kell vállalni a felelősséget.

Az Index megkeresésére a televízió kommunikációs és sajtóirodáján sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták a sajtóban megjelent értesüléseket. Érdeklődésünkre mindössze annyit közöltek: csütörtökön hosszan ülésezett az RTL irányítóbizottsága, döntést azonban nem hoztak az értekezleten.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.