Jolán
-1 °C
7 °C

Volt stábja Friderikuszt vádolja a politikai elfogultsággal

2003.04.29. 23:47
A vasárnap esti Friderikusz-műsor múlt héten távozott felelős szerkesztője szerint nem a második adás után elbocsátott stáb okolható az MTV új magazin műsorának politikai elfogultsága miatt. Pálinkás Szűts Róbert szerint a showman engedett a kormányzati "kéréseknek". A Friderikusz - a szólás szabadsága második adása után a gyártó View Kft. a műsor egész stábját lecserélte.
Pálinkás Szűts Róbert szerint nem a stáb hibázott a műsorok előkészítése során, és nem a szerkesztő csapatot terheli a felelősség a kritikák szerint erősen kormánypártira sikeredett új Friderikusz-produkció miatt.

Engedett a kérésnek

Pálinkás Szűts a Hetet váltó politikai magazin első adása után távozott a felelős főszerkesztői posztról. Akkor az Index megkeresésére nem kívánta kommentálni a szakítást, amelyet a hivatalos verzió szerint közös megegyezés előzött meg. Pálinkás Szűts szerint a showman a korábbi megállapodást felrúgva adott tájékoztatást a szakításról. A volt főszerkesztő szerint stábja szakmailag jó munkát végzett, ám Friderikusz Sándor több ízben engedett "kormányzati kéréseknek". Az első adás egyik vendég miniszterének engedve mondta le Friderikusz az ellenzéki exminiszterek, Szabó János és Katona Kálmán meghívását. A műsorvezető nem tájékoztatta a nézőket arról sem, hogy az athéni csúcs után nemcsak Medgyessy Pétert, hanem Orbán Viktort, Boross Pétert és Horn Gyulát is meghívták, de Orbán lemondása miatt ez a beszélgetés elmaradt.

Közös műsorok

A Friderikusz - a szólás szabadsága második adását a gyártó cég tulajdonosa, Krecz Tibor producer jegyezte főszerkesztőként. Az adás után azonban bejelentették, hogy a továbbiakban Lakat T. Károly felügyelete alatt a Nap-kelte csapata készíti a 13 milliós költségvetéssel készülő MTV-magazint. Gyárfás Tamás producer szerint múlt szombaton egy beszélgetésen kérte ki véleményüket a produkcióról Friderikusz Sándor. A találkozó után megállapodás született arról, hogy a Nap-kelte vezetőire bízzák a műsor elkészítését. Gyárfás Tamás egyelőre nem kívánt nyilatkozni arról, milyen változtatásokat kíván végrehajtani a Friderikusz - A szólás szabadsága produkcióban. Mint emlékezetes, Friderikusz az elmúlt év végén néhány alkalommal vezette a Napkeltét. A két médiaszemélyiség megállapodása azonban nem bizonyult tartósnak.