Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Friderikusz továbbra is Fidesz-bojkott alatt

2003.05.19. 17:07
Továbbra is érvényben marad Friderikusz Sándor műsorának fideszes bojkottja. Az MTV A szólás szabadsága című műsorának egyetlen ellenzéki vezető sem adott interjút a hétvégi kongresszuson. A Fidesz médiaszakértője szerint a mostani jó összefoglaló ellenére a vasárnap esti közéleti magazin már megbukott, és kirekesztődött a köztelevíziózásból.
A Fidesz egyetlen vezető személyisége sem adott interjút a közszolgálati tévé A szólás szabadsága című műsorának a szombati tisztújító kongresszuson. Bár Friderikusz Sándor szinte végig jelen volt az eseményen, az ellenzéki politikusok demonstratívan kerülték a három adást és két szerkesztőváltást maga mögött tudó produkció névadó-műsorvezetőjével való találkozást.

Egyedül Schmitt

Az átszervezett Fideszből eddig csupán az alelnök-jelöltként nyilatkozó Schmitt Pált tudta részvételre bírni A szólás szabadsága stábja a műsor egyik korábbi adásában. Az elmúlt hetekben azonban már minden felkérést visszautasítottak a párt politikusai. Pokorni Zoltán alelnök a szombati kongresszuson elhangzott beszédében egy megjegyzéssel külön kitért a műsorra, felemlítve, hogy 13 millióért lett "szólásszabadság" a köztévében.

Megkésett törekvés

Az ORTT szerint sem kiegyensúlyozott
Az ORTT Panaszbizottságának véleménye szerint, a Magyar Televízió Rt. 2003. április 20-án sugárzott Friderikusz - A szólás szabadsága című műsorában Friderikusz Sándor műsorvezetőnek az EU-csatlakozási szerződés athéni aláírási ceremóniájának eseményeiről készített helyszíni riportja több vonatkozásban kiegyensúlyozatlannak tekinthető. A megszólaltatott riportalanyok nem reprezentálták megfelelő módon a hivatalos magyar delegáció és ezáltal az aktuális magyar politikai közélet valós összetételét, tekintettel arra, hogy túlsúlyban voltak a jelenlegi kormánypárti politikusokkal elkészített interjúk.
Ezen túlmenően nem tekinthetők teljes mértékben tárgyilagosnak az Orbán Viktor volt miniszterelnökkel készített interjú, illetve a rá vonatkozó műsorvezetői megjegyzések sem, amennyiben ezek adósok maradtak a volt miniszterelnök párhuzamos hivatalos athéni programjának megemlítésével, és kizárólag a magyar delegáció programjairól való távolmaradást kommunikálták.
A kongresszusról készült, megszólalók nélküli összeállításról fideszes körökben egyébként elismerik, hogy részrehajlás nélkül tartalmazta a lényeget, de már elkésettnek tartják a műsor politikai kiegyensúlyozására való törekvését. Szalai Annamária, a Fidesz médiaszakértője szerint "a mostani jó összefoglaló ellenére Friderikusz magazinja már megbukott, és kirekesztődött a köztelevíziózásból". Szalai szerint az első adások bizonyították a showman elfogultságát, és azt hogy "alkalmatlan a közszolgálati feladatok ellátására". "A szólás szabadságában szólni csak az egyik félnek szabad" - mondta a médiaszakértő, hozzátéve: "reméli, hogy a hozzá hasonlók hamarosan kiszorulnak a köztévéből".

A Napkelte is megy

Mint ismeretes, a Friderikusz-műsort épp a múlt héten tette belső gyártásba az MTV Rt., mert nézettsége nem érte el az induláskor vállalt szintet, azaz a leváltott Hét nézőszámának megkétszerezését. Az indulást nehezítette az is, hogy a belső nézeteltérések miatt először Pálinkás Szűts Róbert felelős szerkesztő, majd a stáb többi tagja is távozott. Az őket váltó Napkelte-stáb pedig a két hét múlva kezdődő belső gyártás miatt megy majd. Gyárfás Tamás, a Napkelte producere elmondta, hogy a reggeli műsor miatt nem vállalhatják tovább a vasárnapi magazinban való közreműködést. Gyárfás az Index kérdésére elmondta, hogy megpróbált segíteni a bojkott ügyében, de mint fogalmazott: "A szólás szabadsága esetében csak kisegítő szerepet játszott, és stábjával a Napkeltére koncentrál."

A bojkottal kapcsolatban megpróbáltuk kikérni Friderikusz Sándor véleményét is, ám őt nem sikerült elérni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.