Auguszta
5 °C
22 °C

Külső lehallgatók fürkészték ki Gyurcsány beszédét?

2006.10.19. 14:59
Egyelőre nem utal jel arra, hogy az őszödi kormányüdülő alkalmazottja, vagy a szocialisták megbízásából dolgozó kft. két munkatársa közreműködött volna a balatonőszödi Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatásban, értesült a HVG. A lap szerint az eddigi vizsgálatok külső lehallgatásra utalnak. Szilvásy György kancelláriaminiszternek egyelőre nincsen mondandója az ügyről.

A balatonőszödi Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatása ügyében zajló nemzetbiztonsági vizsgálat jelenlegi megállapítása, hogy a jelek külső lehallgatásra utalnak, írja a HVG legfrissebb, csütörtökön utcára kerülő száma. A lap emlékeztet arra, hogy a vizsgálatot a titkosszolgálatokat is irányító Szilvásy György kancelláriaminiszter és Petrétei József rendészeti és igazságügyi miniszter felkérésére a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, illetve a Köztársasági Őrezred indította.

A munkatársak egyelőre nem gyanúsak

Bár a hangfelvétel nyilvánosságra hozatala nem sért jogszabályt, a vizsgálódás alapját az adja, hogy a kihelyezett frakcióülés idején a Köztársasági Őrezred védte az üdülőt, a kiemelt kormányépületek védelme pedig a a törvények értelmében a Nemzetbiztonsági Hivatal feladata.

A HVG úgy tudja, bár ellenőrzik a frakcióülés idején dolgozó technikai személyzetet, a kormányüdülő egyik állandó munkatársát, illetve az MSZP megbízásából munkálkodó kft. két munkatársát, egyelőre nem utal jel arra, hogy ők segédkeztek volna az anyag kiszivárogtatásában. A lap megállapítja: ha kívülről fürkészték ki a miniszterelénöki szónoklatot csak profik lehettek, mert a rádiómikrofonos felvétel gyengébb minőséget produkál, mint ami elkészült.

A felvételek útját követhetik

Egy, a vizsgálat menetét ismerő szakember a HVG-nek azt mondta, elképzelhető, hogy az ellenőrök hamarabb jutnak eredményre a felvétel útját vizsgálva. A lap azonban még név nélkül nyilatkozó illetékest se talált, aki ismertette volna, mi lehetne a jogalapja a felvételt megszerző szerkesztőségek, a Magyar Rádió, Az RTL Klub, az Origo, illetve az Index vezetőinek kifaggatására. A vizsgálódásnak egyébként nincsen határideje, az eredményt ugyanakkor a tervek szerint nyilvánosságra hozzák majd.

Szilvásy György kancelláriaminiszter megkeresésünkre sajtósa közölte, a vizsgálat végéig nincs mondandója az ügyről, így arra a felvetésünkre se reagált, a vizsgálatnak része-e az a beszéd kikerülése óta közszájon forgó összeesküvés elmélet, hogy esetleg Gyurcsány stábja szivárogtatott volna. A Nemzetbiztonsági Hivatal szóvivője az Indexnek megerősítette: a vizsgálat alapja, hogy egy védett objektumból szivárgott ki a beszéd, s azt kell tisztázni, hogyan. Nem kívánt a szóvivő ugyanakkor találgatásokba bocsátkozni arról, mikorra lesz eredmény.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.