Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Szocialista kapocs a K&H és az autópályakezelő között

2003.07.11. 13:50
Az MSZP frakciójának tagja a Pest megyei közgyűlésben az a Gáldi György, aki Fidesz részvizsgálói szerint a kapocs szerepét játszotta a K&H illetve a bank brókercégéhez 13 milliárdot befektető Állami Autópálya Kezelő Rt. között. A Figyelőnet cikke szerint viszont Gáldi nem a bank képviselőjeként került az ÁAK Rt. igazgatóságban.
Rogán Antal és Tállai András szerint az elmúlt hónapokban Gáldi György, a K&H Bank strukturált finanszírozási főosztályvezetőjének ÁAK Rt. igazgatótanácsi kinevezésével jött létre a jelentős összegű állami pénzek forgatásának személyi feltétele. A két fideszes politikus szerint a főosztályvezető képezte a kapcsot a K&H Equities Rt felé.

Szocialista kapcsolat

MSZP nyilatkozat
A több éve tartó panama még az Orbán-kormány alatt kezdődött és most, a szocialista kormányzás idején kerül pont a végére - nyilatkozta az Indexnek Nyakó István szóvivő. Jelenleg az NBH és a rendőrség is nyomoz - tette hozzá. Ha valaki "sáros" - párthovatartozástól függetlenül - elnyeri méltó büntetését - véli a szocialista szóvivő, addig azonban nem szolgálja a nyomozás érdekeit, ha különböző politikai csoportok sárdobálásra használják az ügyet - mondta Nyakó István.
A Figyelőnet pénteki cikke szerint azonban Gáldi nem a bank képviseletében került az autópályákat fenntartó cég vezetésébe. A lap szerint a főosztályvezető a Civil Fórum és az MSZP jelöltjeként nyert a 2002-es önkormányzati választáson Törökbálint 4-es számú egyéni választókerületében, 1995 óta pedig a Pest Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja.

Mint ismeretes, az ÁAK Rt. több mint 13 milliárd forintos költségvetési pénzt adott át a brókercégnek, amely a sajtóhírek szerint többek között abból fedezte más ügyfeleinek a beígért, sokszor kiemelkedően magas hozamot. Az ügy kirobbanása után menesztették az ÁAK vezérigazgatóját Bitvai Miklóst, az állami cég azonban visszakapta a kihelyezett milliárdokat és 580 milliós hasznot könyvelhetett el.

Az Index utolérte a családjával éppen Németországban nyaraló Gáldit, ám a telefont a felesége vette fel, aki elmondta: szabadságon vannak, és csak a jövő héten lesz elérhető férje.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!