Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Stagnáló Fidesz-előny

2005.02.22. 11:00
Az emberek 32 százaléka a Fideszre, 24 százaléka az MSZP-re szavazna, ha most lennének választások, derült ki a Gallup reprezentatív mintán készített felméréséből. Fokozódik a magyarok politikai aktivitása, de nő a népi pesszimizmus is.

A kormányváltás óta eltelt mozgalmas időszakot meghatározta az ország gazdasági helyzetének egyre romló megítélése és az optimizmus hanyatlása, derült ki a Gallup legfrissebb felméréséből. A magyar választók nagyobbik része nem elégedett a kormány gazdasági tevékenységével, és ez tükröződik a pártpreferencia adatain is.

Egyre több politikailag aktív személy

Akárcsak januárban, a Fidesz 8 százalékponttal vezet az MSZP előtt a teljes népesség körében. Fontos változás, hogy egyre többen kialakítják politikai preferenciájukat: februárra újra 36 százalékra csökkent a választani nem tudók aránya, ez a mutató tavaly augusztus óta nem volt ilyen alacsony. A két nagy párt szavazótáborai hasonló arányban, 4-4 százalékponttal bővültek a közelmúlt politikailag igen aktív időszakában.

A megkérdezettek 32 százaléka a Fideszt, 24 százaléka az MSZP-t támogatja, 3 százalék adná szavazatát az SZDSZ-re, 2 az MDF-re. A felmérésben részt vevők 21 százaléka nem tudja, kire szavazna, 15 százalék pedig egyáltalán nem szavazna, ha most vasárnap lennének a választások. A Centrum Párt, a MIÉP és a Munkáspárt stabil 1-1 százalékot tudhat magáénak.

A biztos pártválasztók fele fideszes

Másképp vizsgálva ez azt jelenti, hogy a Fideszt a pártot választók 50 százaléka támogatja, míg az MSZP-t a dönteni tudók 37 százaléka. Ilyen lebontásban az SZDSZ már a parlamenti küszöb közelében jár, a MIÉP és a Munkáspárt népszerűsége pedig némileg nőtt, mivel a pártválasztók körében az eddigi 1 százalék helyett most 2 százalék szavazna rájuk.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségének első néhány hónapja után valamivel többen elégedetlenek a tevékenységével (44 százalék), mint ahányan elégedettek (37 százalék). Januárban ez a két arány 41, illetve 33 százalék volt.

Hungaricum

A választókorúak több mint háromnegyede vélte úgy, hogy az ország gazdasági helyzete meglehetősen vagy nagyon rossz. A kormányválság kirobbanása előtt ez az arány jelentősen alacsonyabb volt (63 százalék). Eközben az ország gazdasági helyzetét jónak ítélők aránya 28 százalékról 18 százalékra csökkent.

A személyes kilátások is egyre kevésbé biztatóak az emberek megítélése szerint: korábban az emberek negyede volt pesszimista, most már minden harmadik válaszadó borúlátó. A középtávú tendenciákat nézve hasonló: a júniusi 42 százalék helyett ma 35 százalék derülátó.

Módszertan

A Gallup felmérése a két országértékelés előtt készült, 2005 februárjában 1018 felnőtt magyar állampolgár megkérdezésével.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.