Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Gallup: gyengül az MSZP, erősödik a Fidesz

2003.01.24. 17:01
Hat százalékra olvadt az MSZP novemberi 21 százalékos előnye a Fidesszel szemben a Magyar Gallup Intézet januári felmérése szerint. A nagyobbik kormány párt támogatottsága a fél évvel ezelőtti értékekhez közelít, és az SZDSZ is visszaesett. A Gallup közlése szerint jelentősen visszaesett Medgyessy Péter miniszterelnöki tevékenységével elégedettek aránya is, januárban már csak 51 százalék mondta azt, hogy a kormányfő inkább jól végzi a feladatát.
A közvélemény-kutató cég szerint a Fideszre hat százalékkal több megkérdezett adta volna a voksát egy januári vasárnap, mint decemberben.

A Fidesz hatot javított

A Gallup január közepén végzett vizsgálata szerint a vezető kormánypárt támogatottsága a december eleji 39 százalékról 37 százalékra csökkent. A Fidesz - Magyar Polgári Párt támogatottságában ezzel ellenkező irányú változás következett be: a megkérdezettek 32 százaléka mondta, hogy egy most vasárnapi választáson a Fideszre szavazna. Az SZDSZ-t, az MDF-et és a MIÉP-et a teljes felnőtt népesség 2 százaléka támogatja; 1-1 százalék választaná a Centrum Pártot és a Munkáspártot. Noha a változás hibahatáron belüli, megjegyzendő, hogy az SZDSZ támogatottsága tavaly júniusban volt ilyen alacsony értéken. A valamely pártot megnevezők körében a Magyar Szocialista Pártot most 49 százalék támogatta - ez 4 százalékponttal kevesebb, mint az előző hónapban; a Fidesz támogatottsága 42 százalékos, a növekedés a decemberihez képest 6 százalékpont. A változás mértéke mindkét esetben meghaladja a statisztikai hibahatárt. A szabaddemokratákat a megkérdezetteknek most 3 százaléka nevezte meg a pártot választók körében - ugyanekkora az MDF híveinek tábora. A MIÉP támogatottsága ebben a körben 2, a Centrum Párté és a Munkáspárté 1-1 százalék.

November óta visszaesés

Az ország két vezető pártjának támogatottságát illetően mindhárom mintában csökkent az MSZP javára tavaly júliusra kialakult abszolút különbség. A Gallup összegzése szerint a januári mérés azt mutatja, hogy nem volt véletlenszerű a decemberben észlelt jelenség, az MSZP fölényének mérséklődése. A parlamenti ellenzék novemberben még 21 százalékpontos hátránya decemberre 16 százalékpontra, januárra pedig 6 százalékpontra csökkent a pártot választó biztos szavazók körében - július óta ennél mindig nagyobb fölénye volt a kormánykoalíciót alkotó pártoknak.

Nőtt a kormányfő munkájával elégedetlenek aránya

Azt illetően, hogy Magyarországon jó vagy rossz irányba mennek-e a dolgok, a januári felmérés során az országgyűlési választások óta egyetlen egyszer sem tapasztalt eredmény született. Az összes megkérdezett körében ugyanannyian válaszolták, hogy a dolgok inkább jó irányba mennek, mint ahányan ennek az ellenkezőjét mondták: egyaránt 41-41 százalék a dolgok menetével elégedettek és elégedetlenek aránya. Decemberhez képest az elégedettek aránya 3 százalékponttal csökkent, az elégedetleneké 6 százalékponttal, azaz a statisztikai hibahatárt meghaladó mértékben nőtt. Januári mérés idején a korábbiaknál jóval többen tudtak véleményt alkotni, illetve többen vállalták véleményüket: az ebben a kérdésben állást nem foglalók aránya a tavaly júniusi 35 százalékról 17 százalékra csökkent.

Még inkább jól végzi

A miniszterelnök munkájával elégedettek aránya most egymás után másodszor lett kisebb: decemberhez képest a statisztikai hibahatárt meghaladóan 6 százalékponttal, novemberhez képest, tehát két hónap távlatában 9 százalékponttal lett kevesebb. Így a kormányfő teljesítményével január harmadik hetében a megkérdezetteknek 51 százaléka volt elégedett: ennyien vélekedtek úgy, hogy Medgyessy Péter mint miniszterelnök "inkább jól végzi a feladatát". Az elégedettek aránya legutoljára tavaly júliusban volt ilyen alacsony. Júniusban 45 százalék volt az elégedettek aránya, szemben a 20 százaléknyi elégedetlennel, ámde a lakosságnak több mint egyharmada (35 százalék) nem tudott vagy nem akart véleményt nyilvánítani. A kormányfő munkájával való elégedettség ezután egyre nőtt. Novemberi mérésünkkor volt a legmagasabb, 60 százalék. Ezután azonban éles tendenciaváltás következett be, igaz, így is a lakosság többsége, 51 százaléka elégedett a kormányfővel.

A Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A vizsgálatok keretében többek között arról is kérdezzük a megkérdezetteket, hogy melyik pártra szavaznának, ha most rendeznék a parlamenti választásokat. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel. 2003 januárjában 1016 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztünk meg. A megkérdezésekre 2003. január 16. és 21. között került sor az ország 62 településén.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!