Judit
3 °C
6 °C

Gallup: a magyarok ellenzik az Irak elleni háborút

2003.01.28. 15:35
A Gallup által megkérdezett magyarok alig egytizede reménykedik az Irak körüli feszültség békés megoldásában. A legfrissebb adatok szerint a magyarok több mint fele úgy gondolja, hogy az Egyesült Államok akár az ENSZ felhatalmazása nélkül is megindítja majd a háborút. A hazai közvélemény túlnyomó többsége a pesszimista jövőkép ellenére kifejezetten háborúellenes álláspontot képvisel.
A Magyar Gallup Intézet felmérése szerint a hazai közvélemény nem csak egy, az amerikaiak által indított támadást ellenez, hanem a magyar részvételt, a taszári kiképzést sem támogatja. Sokan a magyar kormány tájékozottságát is kétségbe vonják az Irakkal kapcsolatos lépések ügyében.

Kevesen reménykednek a háború nélküli rendezésben

A lehetséges iraki fejleményeket illetően a magyar felnőtt lakosság négyötöde (80 százalék) tudott vagy akart választ adni a Gallup kérdezőbiztosainak. A vizsgálatban három válaszlehetőséget kínáltak fel: 1) Amerika egyáltalán nem támadja meg Irakot, 2) Amerika csak az ENSZ jóváhagyásával támadja meg Irakot, 3) Amerika az ENSZ jóváhagyása nélkül is megtámadja Irakot. Az érdemi választ adóknak, tehát a megkérdezettek 80 százaléknak több mint a fele (55 százalék) úgy vélekedett, hogy Amerika az ENSZ felhatalmazása nélkül is megtámadja Irakot. 32 százalék azon a véleményen volt, hogy az Egyesült Államok csak a világszervezet, az ENSZ felhatalmazásával indít háborút Irak ellen. A válaszolóknak mindössze 13 százaléka mondta, hogy Amerika egyáltalán nem támadja meg Irakot. Ez azt jelenti, hogy a teljes magyar népességnek mindössze 10 százaléka mondja, hogy az USA nem indít Irak ellen katonai akciót.

Felhatalmazással sem

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy a megkérdezett személy szerint egyet értene-e azzal, vagy ellenezné, hogy Amerika az ENSZ felhatalmazásával katonai támadást indítson Irak ellen, mindössze 7 százalék nem tudott vagy nem akart véleményt nyilvánítani. Az érdemi választ adók 82 százaléka az ENSZ felhatalmazásával indított akciót is ellenezné, és csak 18 százalék értene egyet ezzel. A felnőtt magyar lakosságnak tehát csak 17 százaléka, vagyis csupán minden hatodik felnőtt támogatna egy ENSZ-felhatalmazással indított akciót. Azokat, akik egyetértenének egy ENSZ-felhatalmazással indítandó Irak-ellenes amerikai támadással, arról is megkérdezték, hogy az ENSZ felhatalmazása nélkül is egyetértenének-e a katonai akcióval. A megkérdezetteknek csak valamivel több, mint egyharmada mondta azt, hogy egyetértene egy ENSZ-felhatalmazás nélkül indított támadással, a többség, közel kétharmad pedig úgy nyilatkozott, hogy ellenezne egy ilyen akciót.

A magyar kormány jól informáltsága is kérdéses

A taszári támaszpont felhasználását illetően felmérésünk azt mutatta, hogy a magyar felnőtt lakosság 86 százaléka hallotta, hogy egy esetleges háborúra való felkészülésként az amerikai hadsereg a taszári támaszponton ellenzéki irakiaknak nyújt kiképzést. A megkérdezetteknek csak valamivel több, mint egy tizede (11 százalék) mondta, nem hallott erről. Arra a kérdésre, hogy a magyar közvélemény pontos, a valóságnak megfelelő tájékoztatást kapott-e, a megkérdezettek közel kétharmada (64 százalék) nemmel válaszolt. A lakosságnak alig több mint egyötöde (21 százalék) van azon a véleményen, hogy a közvélemény pontos, a valóságnak megfelelő tájékoztatást kapott. Azt, ahogy a kormány a közvéleményt tájékoztatta a taszári kiképzésről, a Fidesz támogatóinak 17 százaléka, de az MSZP támogatóinak is csak 28 százaléka tartja a valóságnak megfelelőnek.

A Gallup kíváncsi volt arra is, hogy a közvélemény szerint a magyar kormánynak mennyire vannak pontos információi az irakiak taszári kiképzéséről, azok természetéről. Meglehetősen nagy azok aránya - a megkérdezetteknek közel egyharmada (31 százalék) - akik szerint a magyar kormánynak sincsenek pontos, a valóságnak megfelelő információi. Az összes megkérdezettnek kevesebb, mint fele (47 százalék) mondta csak, hogy véleménye szerint a magyar kormány pontos, a valóságnak megfelelő információkkal rendelkezik ebben a kérdésben, és több mint egy ötöd (22 százalék) nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.

A népesség kétharmada ellenzi a taszári kiképzést

A felnőtt népesség több mint kétharmada ellenzi, hogy az amerikai hadsereg Taszáron iraki ellenzékieket képezzen ki. A taszári kiképzést a megkérdezetteknek csak valamivel több mint egyötöde támogatja, 10 százalék pedig nem tudott vagy nem akart véleményt mondani ebben a kérdésben. Abban, hogy a magyar közvélemény nagy többsége nem ért egyet a taszári támaszpontnak az esetleges iraki háborúval összefüggésben kiképzőközpontként történő felhasználásával, nincs nagy különbség pártpreferencia szerint, mert az MSZP szimpatizánsainak 65, a Fidesz szimpatizánsainak 73 százaleka tartozik az ellenzők közé. A vélemények megoszlását településtípusonként vizsgálva az figyelhető meg, hogy vidéken valamivel nagyobb az ellenzők köre, mint Budapesten (Budapest: 62%, községben lakók: 68%, vidéki városokban lakók: 73%).

A Gallup megkérdezte, hogy "fenyegeti-e Magyarországot terrorista cselekmény amiatt, hogy az amerikai hadsereg Taszáron ellenzéki irakiakat fog kiképezni". A vizsgálat eredménye szerint Magyarországon minden második ember úgy gondolja, hogy a taszári kiképzéssel összefüggésben fenyeget terrorista veszély. 37 százalék volt azok aránya, akik szerint nem fenyeget ilyesmi, és 13 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.