Natália
-3 °C
8 °C

Holtversenyben a Fidesz és az MSZP

2001.07.20. 09:29
Már ötödik hónapja teljesen együtt a Fidesz és az MSZP: az összes szavazásra jogosult közül 26-26 százalék voksolna ezekre a pártokra a Gallup Intézet legújabb mérése szerint. A biztos pártválasztók 44 százaléka a szocialistákra, 41 százalék pedig a fiatal demokratákra adná a szavazatát. Az SZDSZ az utóbbi hónapban jelentősen, mintegy három százalékkal növelte táborát: jelenleg a biztos szavazók 7 százaléka adná voksát a szabad demokratákra, így harmadikként, a két nagy mellett ők jutnának a parlamentbe.
Az összes szavazásra jogosult körében egyaránt 26-26 százalék szavazott volna a Fideszre és a szocialista pártra, ha most rendezték volna választásokat- derül ki a Gallup Intézet legfrissebb közvélemény-kutatási adataiból. A teljes népesség körében az utóbbi egy hónapban némileg csökkent a bizonytalanok aránya - így a júniusi összesen 58 százalék helyett júliusban 62 százalék mondta, hogy részt venne egy választáson, és már választott is magának pártot.

Hónapok óta fej-fej mellett a két nagy párt

A két nagy parlamenti párt összesen 2-2 százalékkal növelte támogatóinak arányát a teljes népességen belül, de ez gyakorlatilag nem érintette a pártok egymás közti erőviszonyát. A két nagy párt a teljes magyar felnőtt népesség 52 százalékának, a biztos pártválasztók közül pedig 85 százaléknak a bizalmát élvezi. A Fidesz és az MSZP között már 2001 márciusa óta nincs jelentős különbség: hol az egyikük, hol a másikuk vezet 1-2 százalékponttal. Ezek a különbségek azonban jóval a mérés statisztikai hibahatárán belül vannak, azaz kijelenthetjük, hogy a két nagy párt között fél éve lényegében erőegyenlőség áll fenn a lakossági támogatottságot tekintve.

A biztos szavazó, pártot választóknál az MSZP vezet

A pártot választók, azaz a valamelyik pártot megnevezők körében az MSZP-t és a Fideszt támogatók aránya - ahogy júniusban is - 2001 júliusában ugyancsak teljesen egyenlő volt. Mind a vezető kormánypártot, mind pedig az ellenzék vezető erejét 42-42 százalék támogatja a valamilyen pártot megnevezők közül.

A pártot választó biztos szavazók körében (tehát azok között, akik azt mondták, hogy biztosan elmennének szavazni, és választottak is maguknak pártot) 2001 júliusában visszavette vezetését az MSZP. Előnye azonban - ahogy az előző hónapban a Fidesz előnye is - a hibahatáron belül van. A Gallup egy hónappal ezelőtt 2 százalékpontos Fidesz-előnyt mért (43-41), most pedig 3 százalékpontos MSZP-vezetést (44-41) a pártot választó biztos szavazók között.

Kuncze megválasztása javított az SZDSZ megítélésén

A júliusi adatok szerint a két vezető párton kívül csak a Szabad Demokraták Szövetsége jutna be a parlamentbe, amennyiben most rendeznék a választásokat. Az SZDSZ támogatottsága a pártot választók és a biztos szavazó pártválasztók között egyaránt 7-7 százalék volt, az előző hónap 4 százalékos eredményével szemben. A teljes népesség körében a szabad demokraták támogatóinak aránya 2001 júliusában 4 százalékon állt.

A változás nagyságrendjét jelzi, hogy idén júniusban ebben a körben még csak 2 százalékot regisztráltunk a szabad demokratáknak. A növekedés oka a Gallup elemzése szerint az lehet, hogy az SZDSZ rendkívüli tisztújító küldöttgyűlése közvetlenül a mérés előtt választotta meg Kuncze Gábort ismét a párt elnökének, és a média több napon keresztül vezető belpolitikai eseményként foglalkozott a párt helyzetével.

Leszálló ágban a MIÉP

A MIÉP támogatóinak aránya - amely a dabasi időközi választásokat követően felfelé ívelt - az utóbbi négy hónapban csökkent. Ez a folyamat, ha minimálisan is, de ebben a hónapban is folytatódott: a teljes népességen belül 3-ról 2 százalékra mérséklődött a Csurka István vezette párt szavazótábora. Ez azt is jelenti, hogy a mostani mérés adatai szerint a MIÉP nem jutna be a parlamentbe, támogatottsága ugyanis nem éri el a bejutáshoz szükséges 5 százalékos határt.

A MIÉP a teljes népesség körében 2 százalékos (júniusban még 3 százalékos), a pártválasztók körében és a biztos szavazók között pedig 3-3 százalékos támogatottságot mutathat fel (egy hónappal ezelőtt még 5-5 százalékot mértek a MIÉP esetében ezekben a csoportokban).

Az MDF támogatottsága 2001 júliusában a teljes népesség körében 2 százalék, a pártot választók között 3 százalék, a biztos szavazók között pedig ismét csak 2 százalék volt. Egy hónappal ezelőtt az SZDSZ és a fórum lakossági támogatottsága még pontosan azonos szinten állt. Erről a szintről mostanra az SZDSZ erőteljesen felfelé, míg az MDF kismértékben lefelé mozdult el.

A kisgazdapárt szavazóinak aránya - ahogy már fél év óta mindig - jelenleg is az 1-2 százalékos sávban maradt, a Munkáspárt pedig továbbra is meglehetősen messze van a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos határtól.

A TNS Modusnál is az SZDSZ a harmadik
A biztos szavazó pártválasztók körében 2 százalékkal növekedett az MSZP-re szavazni szándékozók aránya a múlt hét adataihoz képest, így az MSZP most 44 százalékon áll a TNS Modus legújabb adatai szerint. A Fidesz is növelte "választási esélyeit": egy százalékkal nőtt a biztos szavazó pártválasztók körében a rájuk szavazni szándékozók aránya, így a nagyobbik kormánypárt most 42 százalékon áll. A biztos szavazó, pártot választók körében a korábbi helycserék után az utolsó két periódusra vonatkozó mérések szerint mindössze két ponttal vezet a szocialista párt. A 24. és a 28. hét között a Fidesz 4 pontot javított, a szocialisták 3-at, így alakult ki a jelenlegi helyzet. Az MSZP a szavazatok 44 százalékát kapná, a Fidesz pedig a voksok 42 százalékát. Megerősödött" a korábbi "felállás": a szocialisták népszerűbbek ugyan a Fidesznél, de nem tudnak előnyre szert tenni a szavazatszerzésben. Mindkét párt a kisebbek rovására növelte szavazóbázisát. A "kis" pártok választási esélyei igen szerények: egyedül az SZDSZ jutna be harmadiknak a parlamentbe. A szabad demokraták ezen a népszerűségi listán is harmadikak: a vizsgált időszakban érzékelhetően, négy ponttal javult lakossági megítélésük, így jelenleg 7 százalékon állnak. A kormány valamelyest rontott "bizonyítványán" az összes megkérdezett és a biztos szavazó, pártválasztók körében is, de az elmozdulások a hibahatáron belül mozognak. A kormány megítélése az összes megkérdezett körében, a stagnálás után elmozdulni látszik: míg az előző három héten 36 pont volt a százfokú skálán, a legutóbbi adatok szerint ez az érték egy ponttal csökkent. Kétpontos csökkenést mértek a biztos szavazó, pártválasztók (a felnőtt népesség harmadát kitevő csoport) körében is. A kormány teljesítményét a lakosság változatlanul a közepesnél rosszabbra értékeli, ezenbelül a magukat biztos szavazóknak mondók közül a pártot választók körében a csökkenés ellenére változatlanul jobbak az eredményeik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.