Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Gallup: Egyre többen tartják korruptnak a kormányt

2003.10.01. 15:25
A felnőtt népesség abszolút többsége úgy ítéli meg, hogy a kormány nem tudja sikeresebben ellenőrizni a közpénzek útját mint elődje - derül ki a Gallup friss kutatásából. Ugyancsak többségbe kerültek azok, akik szerint Keller László közpénzügyi államtitkár párthovatartozás szerint indít eljárásokat.
Márciushoz képest 20 százalékponttal csökkent a Medgyessy-kormány működésében kevesebb korrupciót feltételezők aránya, és 13 százalékponttal nőtt azoké, akik most több korrupciót vélelmeznek. A Magyar Gallup Intézet szeptember eleji közvélemény-kutatása szerint a felnőtt lakosság közel egynegyede (24 százalék) szerint a Medgyessy-kormány működésében több a korrupció, mint az Orbán-kormányéban volt. 45 százaléknyian ugyanannyi korrupciót feltételeznek, és mindössze 14 százalékot képviselnek azok, akik szerint most kevesebb a korrupció, mint az elmúlt kormányzati ciklusban.

Márciusban 50 - 30 százalék volt az arány azok közt, akik azt mondták, hogy a Medgyessy-kormány az elődjénél eredményesebb lesz a közpénzek felhasználásának ellenőrzésében, szemben azokkal, akik úgy gondolták, hogy nem lesz sikeresebb. Most a felnőtt népesség abszolút többsége (52 százalék) úgy ítéli meg, hogy a kormány e téren nem sikeresebb.

Fél évvel ezelőtt a felnőtt lakosság közel fele (47 százalék) vélekedett úgy a közpénzügyi államtitkárságról, hogy tevékenységét pártpolitikai szempontok befolyásolják. Szeptember elején a lakosság már több, mint a felének (54 százalék) ez volt a véleménye. Nem csupán pártszimpátiától függ Keller hivatalának a megítélése, ugyanis már az SZDSZ szimpatizánsok között is többségében van, akik úgy gondolják, pártpolitikai hovatartozás vezeti vizsgálódásaiban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.