Gusztáv
-11 °C
-2 °C

A gazdák Gyurcsányt akarják

2005.03.11. 20:12
A kormányoldal politikai érdekeket sejt amögött, hogy az agrártárca és a gazdák képviselőinek végül mégsem sikerült megegyezniük. A gazdák pénteken délután válságtanácsot hoztak létre, és csak Gyurcsánnyal vagy a miniszterelnök által kijelölt új partnerrel hajlandóak tárgyalni. A miniszterelnök azonban elzárkózott a tárgyalástól, ami szerinte a szakminiszter feladata. Hiller politikai méregkeverésről beszél.

Sokkal határozottabban folytatják a demonstrációt a gazdák, amíg nem születik megállapodás az agrártárgyalásokon, ígérte Jakab István, a Magosz elnöke ezer demonstráló gazda előtt a Felvonulási téri sátorban. "Felhívjuk a vidéken tartózkodó gazdatársainkat, hogy akik eddig nem tették, erőgépeikkel helyben csatlakozzanak a demonstrációhoz, vagy jöjjenek fel Budapestre, minél többen" - közölte pénteken.

A gazdák Gyurcsányt akarják

A péntek este Dél-Koreából hazaérkező Gyurcsány Ferencnek a gazdák "kifutási időt" adnak hogy megfontolhassa követeléseiket, mondta Jakab. A demonstrációs bizottságban ugyanis egyhangú döntést hoztak arról, hogy már csak a miniszterelnökkel hajlandóak tárgyalni.

A válságstábot azért hozták létre a tüntető gazdák, mert Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem jelölt ki új tárgyalópartnert Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter helyett a tárgyalások folytatására. A gazdák ugyanis azt szerették volna elérni, hogy a miniszterelnökkel vagy megbízottjával - de nem az agrártárca jelenlegi vezetőjével - tárgyalhassanak. Az agrár-érdekképviseleti vezető közölte: "egyértelművé tettük, hogy Németh Imrében a gazdák bizalma megingott. Megkérjük miniszter urat, hogy keressen más területen lehetőséget a boldogulásra."

Politikai okai vannak?

Csütörtök estére a szakmai megállapodás megtörtént az agrártárca vezetője és a tüntető gazdák között, így a kormány nem tud mást feltételezni, mint hogy politikai okai vannak annak, hogy mégsem sikerült aláírni, mondta pénteken László Boglár kormányszóvivő.

A szóvivő közölte, a miniszterelnök nem akar tárgyalni a gazdákkal, mivel szakmai ügyről van szó, abban pedig a kormányfőt a szakminiszter képviseli. Hozzátette, hogy Gyurcsány Ferenc kész tárgyalni a megállapodás után az agrárium és a kormányzat közötti további együttműködési lehetőségekről.

Nem adják fel

A gazdák semmilyen körülmények között sem állnak el eredeti követeléseiktől, nem adják fel, közölte a Magosz-elnök. Ugyanakkor arra intette a tüntetőket, hogy továbbra is fegyelmezetten, a törvények betartása mellett folytassák a demonstrációt.

Szerinte a kormány által hangoztatott kétszázmilliárdos gazdakövetelés hazugság, mert ők csak azt szeretnék, hogy a nekik járó EU-s támogatást megkapják, amihez a magyar kormánynak mindössze a 20 százalékos önrészt kellene biztosítani. Jakab elmondta, az agrártárca a 2004-ben ígért 290 milliárd forintból mindössze 154 milliárdot fizetett ki.

Mi volt a baj a tárgyaláson?

"Ami szerintem igazán felborította a tárgyalásokat, hogy az FVM (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium) 2006-ra már mintegy 180 milliárd forint agrártámogatást betervezett áthúzódó tételként" - közölte Jakab István.

Németh Imre agárminiszter szerint politikai szempontok miatt nem született megállapodás a gazdák és a kormányzat között. Mint pénteken elmondta, "nehéz két hét" után szakmai megegyezés született, de "a megállapodás aláírását politikai szempontok akadályozták meg".

Németh szerint az agrártárca a lehető legnagyobb rugalmasságot tanúsította, amit a költségvetési keretek megengedtek. Írásban benyújtott megoldástervezetükre nem kaptak választ a gazdáktól. A miniszter szerint csupán egyetlen vitás kérdés pont nem született megegyezés, nevezetesen az állatjóléti támogatások finanszírozásának kérdésében. Az agrártárca - javaslata szerint - a jövő évi költségvetésből teremtené elő ennek a fedezetét, ezt azonban a demonstráló gazdák megbízottai nem fogadták el.

Abban megegyeztek a felek, hogy a költségvetési kereteken felül december 31-ig az FVM kifizeti a terület alapú támogatások után járó pénz 80 százalékát. Németh Imre, aki tájékoztatta az eredményekről a kormányfőt, elmondta, Gyurcsány Ferenc nem örült az aláírás elmaradásának.

Hiller felszólítja a Fidesz elnökét

"Elég a politikai méregkeverésből!" - mondta Hiller István, az MSZP elnöke pénteki sajtótájékoztatóján, aki szintén politikai szándékokat lát a gazdák viselkedése mögött. "A szocialista párt teljes mellszélességgel kiáll a földművelésügyi miniszter mellett, a gazdákkal tárgyaló delegáció mozgástere egy forinttal sem terjeszkedhet az idei költségvetési kereteken túl" - mondta Hiller. Az MSZP elnöke felszólította a Fidesz elnökét, hogy egyértelműen tisztázza szerepvállalását a gazdademonstrációban.

Az SZDSZ nevében Kuncze Gábor pénteken elmondta, a továbbiakban csak politikai tartalmat tulajdonítanak a gazdák demonstrációjának, mert a megállapodás lényegében létrejött. Az SZDSZ szerint a kormányzatnak teljesítenie kell a megállapodás egyes elemeit, a "gazdák pedig, ha akarnak, demonstrálhatnak nyugodtan". A pártelnök szerint nem volt helyes, hogy tavaly felelőtlen ígéretek hangzottak el a kifizetések határidejéről.

A konzervatívok szerint Gyurcsánynak tárgyalnia kell

A gazdák követeléseivel kapcsolatban a felelősség most már kizárólag Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt terheli, mondta Karsai Péter MDF-es képviselő pénteken. Karsai szerint csütörtökön "szinte egy hajszál", 15 milliárd forint kifizetésének kérdése választotta el a gazdákat és a kormányt a megállapodástól, azonban azt "az utolsó pillanatban" valaki, vélhetően Gyurcsány Ferenc nem engedélyezte. Pedig az ország költségvetése szempontjából ez nem jelentős összeg, ezen nem múlhat a társadalom nyugalma, mondta.

Gyurcsány Ferencnek haza kell jönnie, és tárgyalnia kell a gazdákkal, mondta Lengyel Zoltán, a Fidesz országgyűlési frakciójának mezőgazdasági kabinetvezetője pénteken. Szerinte ez "nemcsak kötelesség, de elemi emberiességi gesztus is". Hozzátette, hogy a kormány és Gyurcsány Ferenc, ha akarja, elő tudja teremteni az állatjóléti támogatáshoz szükséges összeget.

Szolidaritás

Jakab István, a Magosz elnöke beszámolt arról, hogy egyre több uniós és határon túli magyar szakmai szervezet fejezi ki szolidaritását a magyar gazdák mellett. Jakab István idézte Tőkés László erdélyi református püspök együttérző üzenetét, miszerint "lélekben a tiltakozó gazdákkal van nehéz, de egyenes szándékú útjukon".

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!