Ágnes
-11 °C
-4 °C

Gyuri faképnél hagyja Ibolyát

2006.01.12. 10:03
Hiába idézte fel érzelmes hangú levelében Dávid Ibolya a tavaly nyári "mámorító éjszakát", Gémesi György titokban már végleg búcsút intett neki és pártjának. Az MDF alelnökét a Fidesz és a KDNP indítja közös jelöltként a választásokon. Átpártolt a pásztói Sisák Imre is.

Egységdemonstráló disznóölést szervezett csütörtökre az MDF vezetése. Dávid Ibolyáék nem tudták, hogy csütörtök a további szakadás napja lesz.

Két új

A Fidesz és Kereszténydemokrata Néppárt választási szövetségi megállapodását csütörtökön írja alá a két pártelnök, Orbán Viktor és Semjén Zsolt. Az eseményen az Index információi szerint nyilvánosságra hozzák két új Fidesz-KDNP közös jelölt nevét is. Gémesi György és Sisák Imre otthagyja az MDF-et, és fideszes támogatással indul az országgyűlési választásokon.

Levélben kérték

A két képviselő, aki jelenleg még az MDF frakciójában ül, már hosszabb ideje bizonytalan elem volt a fórum amúgy is nehezen összeálló választási csapatában. Gémesi több hónapja lebegtette esetleges távozását, és nem vett részt a pártelnökség munkájában sem. Október végén, miután kiderült, hogy tárgyalásokat folytatott a Fidesszel és a KDNP-vel, Dávid Ibolya szokatlanul érzelmes hangvételű nyílt levélben kérlelte alelnökét, hogy gondolja meg magát. "Gyuri", "idézzük fel együtt 2004. júniusát, az EP-választás mámorító éjszakáját", elevenítette fel az írás az utolsó közös eredményt, amikor az MDF Gémesi kampányával elérte a brüsszeli képviselői hely megszerzéséhez szükséges 5 százalékos küszöböt. Dávid Ibolya két hete az Indexnek adott interjújában már biztosra vette, hogy a veszély elhárult, Gémesi és Sisák az MDF jelöltjei lesznek, a Fidesz pedig nem indít velük szemben jelöltet.

Gémesi már korábban kinyilvánította: azért távolodott el a pártelnöktől, mert szerinte az MDF pont azt a pártot, a Fideszt támadja leginkább, amivel a választások után koalíciót köthetne, és Dávid Ibolya nem hajlandó nyíltan elhatárolódni az együttműködéstől a baloldallal. Emellett sokat nyomhatott a latban, hogy drasztikusan csökkentette volna a gödöllői politikus újraválasztásának esélyeit, ha a Fidesz saját jelöltet indított volna ellene.

Mínusz kettő

A két jelölt kiesése komoly veszteséget jelent az MDF-nek. A 2002-ben 24 képviselővel induló frakció a kizárások és kilépések után 8 fősre apadt. A Dávid Ibolyához hűséges gárdában - magán a pártelnökön kívül - már csak Herényi Károly és Csapody Miklós maradt az ismertebb politikusok közül.

A gödöllői polgármesteri posztot is betöltő Gémesi 2002-ben simán nyerte a Pest megyei 4-es körzetet, és most is befutónak számít. Sisák Pásztón az előző választáson alul maradt a szocialista Juhász Gáborral szemben és listán jutott a parlamentbe. Tavasszal ismét az időközben BM államtitkárrá kinevezett Juhásszal kell majd megmérkőznie.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.