Natália
-3 °C
7 °C

Gergényi váltja Salgót

2004.08.02. 17:56
Egy éve vezeti a Budapesti Rendőr-főkapitányságot Gergényi Péter, de hamarosan újabb feladat vár a keménysége miatt vasprefektusnak nevezett főrendőrre. A nemrég menesztett Salgó László utódja lesz szeptember 15-től az országos rendőrfőkapitányi poszton.
Gergényi Péter a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetője lesz Salgó László utódja az országos rendőrkapitány posztján. Gergényi hétfőn délután, - közvetlenül Medgyessy MSZP-s vezetőkkel tartott tárgyalása előtt -, folytatott négyszemközti megbeszélést a kormányfővel az utódlásról. A kormányfő hétfőn kora este be is jelentette Gergényi kinevezését, aki szeptember 15-ével foglalja el hivatalát.

Salgó diplomata lesz

Gergenyi Peter
Gergényi Péter
fotó: Barakonyi Szabolcs
Július utolsó harmadában váratlanul bejelentette távozását az országos rendőr-főkapitányi posztról Salgó László. A rendőri vezető távozását korábban már többször tudni vélte a sajtó. Salgót már kinevezése előtt támadták III/III-as múltja miatt. A belügyminiszter érdemei elismerése mellett javasolta menesztését.

Salgó Magyar Televízió "A szólás szabadsága" című műsorában korábban kijelentette, ő maga kérte felmentését a belügyminisztertől. Salgó László elmondta: ötvenhárom évesen, pályája csúcsán úgy gondolta, hogy tapasztalatait a külszolgálatban tudná kamatoztatni, és erre most adódott lehetőség, kapott egy ajánlatot, ezért kérte a felmentését. Salgó posztjára négy lehetséges jelölt merült fel: a befutó Gergényi mellett Bánfi Ferenc, veszprémi főkapitány, Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója, illetve Ferenczi László, az ORFK bűnügyi főigazgatója.

Médiakedvencként kezdte

Tavaly nyáron nevezték ki Budapest rendőrfőkapitányává a korábban a Bács-Kiskun megyei főkapitányságot vezető Gergényi Pétert. A szigora miatt vasprefektusnak nevezett 58 éves rendőri vezetőnek kellett megújítania a BRFK struktúráját, új koncepciót kidolgozni például a tömegrendezvények biztosítására. Fontos feladat volt a korrupció visszaszorítása, valamint a hatékonyabb és gyorsabb rendőri intézkedés.

Gergényi határozottságával a fővárosban hamar médiakedvenccé vált. Bejelentette: ha bármelyik rendőr engedély nélkül használ járőrautót, a kocsit éppúgy fogja köröztetni, mintha azt autótolvaj vitte volna magával. Nem számíthatnak kíméletre a szolgálatban számítógépes játékokkal játszó, napozó, dohányzó, illetve alkoholt fogyasztó rendőrök sem. A közlekedési rendőrök figyelmét pedig kemény hangvételben hívta fel, ne a járdán dohányozzanak, hanem tegyék hasznossá magukat a csúcsforgalomban.

A nagyobb fővárosi demonstrációk biztosítását személyesen irányította, sokat és szívesen nyilatkozott a sajtónak, vett részt médiaeseményeken. Azoknak az autósoknak, akik korrupt rendőrökkel találkoznak, feljelentés esetén harmincháromezer forintot ígért, az akció azonban hamar kifulladt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!