Vilma
-7 °C
4 °C

Romagettó Cserehátban

2004.02.04. 08:00
A Dunántúlon fogy a roma népesség. A legtöbben Budapestre költöznek, ahol agglomerációs építkezéseken vállalnak munkát. A Bükk és a Zempléni-hegység által határolt Cserehátban ugyanakkor olyan gettósodó mikrorégió alakult ki, amely példátlan Magyarország történetében - írja a Népszabadság.
Tavaly fölgyorsult a romák vándorlása: a Dunántúlról elsősorban Budapestre, illetve a fővárosi agglomerációba költöztek - írja a Népszabadság a Tárki felmérését idézve.

Új alapokra helyezték

A múlt évben fölgyorsult a roma népesség vándorlása: számuk 2003-ban jelentősen növekedett Közép-Magyarországon, illetve azokon a településeken, amelyek lélekszáma nem haladja meg az ezret. Ezzel egyidejűleg - elvándorlás miatt - a roma lakosság fogyásáról számoltak be a dunántúli régiók önkormányzatai.

A Tárki kutatási adataiból elsősorban arra lehet következtetni, hogy a közép- és a nyugat-dunántúli régió ipartelepein már nemigen foglalkoztatnak romákat. Korábban egy-egy nagyobb cég, például a székesfehérvári IBM romákat is alkalmazott bedolgozó munkásként - ezért a lehetőségért érdemes volt időlegesen letelepedni -, de ezek a társaságok idővel új alapokra helyezték tevékenységüket.

Gettósodás a Cserhátban

A romák jelentős része Budapesten, illetve a budapesti agglomerációban próbál lehetőségeket keresni. Ezzel is magyarázható, hogy számuk a közép-magyarországi régióban jelentősen növekedett. Többnyire alkalmi munkalehetőségekben bízhatnak, leginkább építkezéseken alkalmazzák őket - írja a Népszabadság.

A romák vándorlása komolyan érinti az egyébként is nagyon súlyos gondokkal küzdő észak-alföldi és észak-magyarországi régiót. Az oda települő romák gyakorlatilag föladják annak lehetőségét, hogy munkát kapjanak. A Bükk és a Zempléni-hegység által határolt Cserehátban olyan gettósodó mikrorégió alakult ki, amely - miként azt a Népszabadságnak korábban nyilatkozó Ladányi István szociológus állította - példátlan Magyarország történetében. Rejtély, hogy ezek a romák miből élnek, mert közel és távol nincs munkahely.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!