Ambrus
-7 °C
3 °C

Több mint ötezer új munkahelyet ígért Kóka

2005.11.03. 23:21
A gazdasági miniszter a gazdasági fórumon hat hónap alatt ígérte az új munkahelyeket. Gyurcsány szerint is minden jól megy.
A költségvetésről, a kormány politikájának legfontosabb céljairól, valamint a dél-koreai Hankook beruházásáról beszélt Gyurcsány Ferenc és Kóka János a csütörtökön Dunaújvárosban tartott gazdasági fórumon. A gazdasági tárca vezetője hat hónapon belül további négyezer munkahely létesítését ígérte.

A Bartók Béla Kamaraszínházban mintegy 500 érdeklődő előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hangsúlyozta: a baloldali, szociáldemokrata kormány elsősorban a gyermekes családok és a nyugdíjasok helyzetét kívánja könnyebbé tenni.

Hozzátette, ezért növelte a kormány négy év alatt összességében 40 százalékkal az egy gyermekre jutó támogatás összegét és a 13. havi nyugdíj bevezetése mellett ezért kezdett hozzá a nyugdíjkorrekciós rendszer megvalósításához.

Emlékeztetett rá, hogy a fészekrakó program lehetőségével eddig tizenhatezren éltek. Azért, hogy minél több fiatal jusson otthonhoz, felemelték a program korhatárát - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc kijelentette, az ország jó úton halad.

Gumival a jövőért

Kóka János gazdasági miniszter a Hankook cég 132 milliárd forintos beruházásával kapcsolatban hangsúlyozta: a befektető azért döntött Magyarország mellett, mert érzékelte, hogy "az ország vezetése valódi politikai és gazdasági kiszámíthatóságot teremt" és mert az országban olyan partnerre talált, amelyre a következő 10-20 évben érdemes építeni.

Mint mondta, a Dunaújvárosban felépülő üzemben 2010-ben évi 10 millió gumiabroncsot gyártanak majd. A Hankook a legmagasabb minőségű abroncsok gyártását viszi Dunaújvárosba, "mert elhiszi", hogy az ottani szakemberek a Mercedesnek és a BMW-nek is tudnak autógumit gyártani.

Hozzátette, a befektetés első lépcsőben 1500 munkahelyet teremt, ami később nőhet, mert a befektető az üzemépítéshez szükséges terület kétszeresére jelentett be igényt, tervei között pedig az szerepel, hogy a jelenlegi hetedik helyett a világ ötödik legnagyobb gumiabroncs-gyártója legyen.

A gazdasági miniszter kijelentette: a beruházás ellenzéki oldalról "nemtelen támadásokat" kap. Azzal fenyegetik a dunaújvárosiakat, hogy a gyár felépítése "valami környezetvédelmi rémálom" lesz, holott az üzem nem gumit, hanem gumiabroncsot gyárt majd, amihez a szükséges alapanyagot készen szállítja a városba a cég.

Rámutatott: a beruházás szigorú környezetvédelmi előírások betartásával valósul meg, amit jelez, hogy Szlovákiában - amely versenyzett a befektetés megszerzéséért - már megkapta a környezetvédelmi engedélyt .

A gazdasági miniszter a fórumon kijelentette: vállalja, hogy hat hónapon belül a dunaújvárosi ezerötszázon kívül még négyezer munkahely létesítését jelentik be külföldi befektetéseknek köszönhetően.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.