Miklós
-7 °C
2 °C

Megkésett az amerikaiak vadászgép-ajánlata

2001.10.22. 15:26
Simicskó István titkosszolgálati államtitkár nem tartja célszerűnek, hogy a kormány nemzetbiztonsági kabinetje foglalkozzon az F-16-os vadászgépek bérletére tett legújabb amerikai ajánlattal, hiszen már szeptemberben döntés született a svéd Gripenek beszerzéséről. Annak ellenére, hogy csúsznak a svédekkel folytatott tárgyalások, várhatóan nem módosítják a korábbi döntést.
Kormánykörökben nem tervezik, hogy az amerikaiak új ajánlatára megváltoztatják a nemzetbiztonsági kabinet szeptember 10-i döntését a svéd Gripen vadászrepülők beszerzéséről -értesült a Népszabadság. Mint arról beszámoltunk, múlt héten Nancy Goodman Brinker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete 14 amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgép lízingelésére vonatkozó ajánlatot ismertetett Szabó János honvédelmi miniszterrel. Korábban az amerikai ajánlat 24 gép bérbeadásáról szólt, mintegy 230-240 milliárd forintért, míg a mostaniban 14 gépet kínáltak 90 milliárdért.

Elhúzódó magyar-svéd tárgyalások

A svédek 4 gép bérletéért cserébe vállalták, hogy a beszerzés összegének, vagyis több mint százmilliárd forintnak megfelelő magyarországi beruházást hajtanak végre. Ezen kívül még 30-40 milliárd forintba kerül a gépek NATO-szabvány szerinti fegyverekkel való felszerelése. Az ellentételezés konkrétumairól zajló magyar-svéd tárgyalások, nem haladnak az eredetileg tervezett ütemben, a kabinet azonban várhatóan kitart a Gripenek mellett.

Megkésett az amerikaiak ajánlata

Ezt támasztja alá Simicskó István nemzetbiztonsági államtitkár Népszabadságnak adott nyilatkozata is, amelyben a fideszes politikus kifejti: nem tartja célszerűnek, hogy újabb, a vadászrepülőgépek bérléséről szóló ajánlatokkal foglalkozzon a Honvédelmi Minisztérium vagy a nemzetbiztonsági kabinet, hiszen a Gripenek bérletéről már megindultak a tárgyalások. Simicskó örömtelinek, de megkésettnek nevezte az amerikaiak új ajánlatát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.