Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Több százezer kismama perelhet az elmaradt pótlék miatt

2003.03.05. 19:45
Több mint fél millió forintot ítélt meg elmaradt jövedelempótlékként három kismamának a Somogy Megyei Bíróság. Az alperes területi államháztartási hivatal (TÁH) már benyújtotta felülvizsgálati kérelmet. Az ügyre a Legfelsőbb Bíróság tesz pontot. Ha minden érintett kismamának ki kell fizetni a gyes mellett járó jövedelempótlékot, az akár százmilliárd forinttal is terhelheti a költségvetést.
Halász Etelka, a Somogy Megyei Bíróság szóvivő-bírája szerdán jelentett be, hogy a megyei bíróság három közigazgatási perben a Somogy Megyei TÁH-hal szemben a felperes kismamáknak adott igazat és úgy döntött, hogy a gyermekgondozási segély (gyes) mellett a havi 6700 forintos jövedelempótlékra is jogosultak a kismamák 2002 márciusáig.

A január 28-án kihirdetett jogerős ítéletekben kamatokkal együtt összesen több mint félmillió forintot ítéltek meg a három kismamának. A per előzménye, hogy hét évig elfelejtettek hatályon kívül helyezni egy jogszabályt, amelynek alapján havi hatezerhétszáz forint jövedelempótlék járt volna a kismamáknak a gyes mellett.

A felperesek 1998-ban és 1999-ben született gyermekeik után kérték egy 1979. évi minisztertanácsi rendelet 1994. évi módosítására hivatkozva a havi 6700 forintos jövedelempótlékot. A módosítás szerint a kismamáknak a gyes mellett jár a jövedelempótlék is. Ezt a jogszabályt csak 2002. március 7-én helyezte hatályon kívül egy kormányrendelet. A kismamák többször is kérték szülés után a támogatást, de egy jogszabályra hivatkozva a területi államháztartási hivatalok elutasították.

A hivatal szerint nem jár pluszpénz

A TÁH jogértelmezése szerint az 1994-es módosítás úgy rendelkezik, hogy a jövedelempótlék meghatározott összegű gyes mellett járt. Amikor pedig 1996-ban a gyes összegét az öregségi nyugdíj minimumához igazították, a hivatal úgy vélte: a nem meghatározott összegű gyes mellé már nem jár a jövedelempótlék. A TÁH érvelése szerint a jogszabály azzal, hogy a gyes összegét a mindenkori öregségi nyugdíjminimumhoz igazította, kezelte az infláció gyesre gyakorolt hatását, és szükségtelenné tette a jövedelempótlékot.

Százmilliárdokat fizethet az állam

A kismamák jogi képviselője, dr. Radovics Csilla a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy több százezer olyan kismama követelhetné a támogatást, aki az ötéves elévülési időt figyelembe véve 1998 tavaszától 2002. március 7-ig - ekkor helyezték ugyanis hatályon kívül a jövedelempótlékról szóló rendeletet - gyesben részesült. Ez esetben százmilliárdokba kerülhet az államnak az igények teljesítése. Az ügyvédnő közölte: Békés megyében és Somogyban több új ügyfele jelezte igényét a helyi TÁH-ok felé. Hozzátette: a Békés megyei hivatal még nem reagált beadványára, a somogyi pedig elutasította a kérelmeket, csakúgy, mint az első három esetben tette.

A minisztériumok szerint sem jogos a pótlék

Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője az MTI érdeklődésére annyit mondott: szorgalmazzák a felülvizsgálati eljárás megindítását. Arra nézve viszont még nem végeztek számításokat, hogy milyen költségvetési kihatásai lehetnek az ügynek. A kormányszóvivő egyelőre nem kívánta kommentálni a bírósági döntést. A szaktárca illetékese, Pordán Endre, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium (ESZCSM) helyettes államtitkára is úgy véli, hogy a jogszabályok alapján az 1996. április 14. után szült kismamáknak a gyes mellett nem jár jövedelempótlék.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.