Judit
3 °C
6 °C

Az MSZP-szimpatizánsok továbbra is bíznak Gyurcsányban

2005.05.02. 07:26
A miniszterelnök rokonszenvindexe ugyan csökkent, de a Szonda Ipsos szerint azért, mert a Fidesz tábora most jobban elutasítja Gyurcsány Ferencet, mint korábban. Az MSZP táborában nem változott megítélése, a liberálisok támogatói közt viszont 12 pontot csökkent Gyurcsány támogatottsága.

Az elmúlt pár hónapban átrendeződött a politikusi népszerűségi rangsor élmezőnye - derül ki Szonda Ipsos április felmérésből, amelyet a Népszabadság ismertetett. Az adatokból kiderül, hogy Mádl Ferenc megtartotta vezető pozícióját, de a mögötte lévők sorrendje megváltozott. Szili Katalin házelnök a múlt évben jellemzően 51-53 közötti rokonszenvpontszámokat kapott a választóktól, az idén januártól viszont ennél magasabb, 55-57 pont közötti népszerűségi indexeket regisztrált a közvélemény-kutató.

Minden társadalmi csoportban Dávid rokonszenindexe

Ezzel szemben év eleje óta folyamatosan gyengül Dávid Ibolya pozíciója, összesen 5 pontot és a régóta birtokolt második helyét veszítette el. Visszaesése nem köthető valamely társadalmi csoporthoz, majdnem mindegyikben ugyanolyan mértékben csökkent a reputációja. Politikusaink közül nem ő az egyetlen, akinek kisebb a mostani pontszáma az év elejinél: Gyurcsány Ferencre, Magyar Bálintra és Herényi Károlyra is igaz ez.

A miniszterelnök esetében a pontszámcsökkenésnek politikai okai vannak. Januárban a Fidesz támogatói 34 ponttal fejezték ki érzéseiket Gyurcsánnyal kapcsolatban. Az ellenzékiek mostani hozzáállása negatívabb a kormányfőhöz, ezt az általuk adott 23 pont jelzi. Az MSZP-sek körében változatlanul kedvező maradt a megítélése (januárban 75, most 77 pont), de a szabad demokraták és a bizonytalanok véleménye romlott (66 pontról 54 pontra, illetve 55 pontról 45 pontra csökkent a rokonszenvindexe). Az oktatási miniszter megítélése a vidéken élők, az alsó közép társadalmi kategóriákban esett vissza az átlagosnál nagyobb mértékben.

Középmezőny: a véletlen műve a helyezés

Az MDF frakcióvezetőjéről mindenekelőtt a fiatalok és a Fidesz-tábor körében romlottak a vélemények. Az adatokból kiderül az is, hogy lényegében a véletlen műve, valaki a tizenegyedik vagy huszonegyedik a politikusok rangsorában. Az előbbi pozícióban lévő Baráth Etele és az utóbbiban található Demszky Gábor közötti eltérés statisztikai értelemben minimális. Kettejük - továbbá a közöttük lévő kilenc politikus - népszerűsége 2005 áprilisában lényegében azonos. Az utóbbi hónapok adatait figyelembe véve azonban Baráthnak jobb a megítélése, mint Demszkynek.

Az adatfelvétel ideje: 2005. április 15-21. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!