Árpád
-2 °C
9 °C

Kész a minisztériumok listája

2006.05.27. 14:41
Öttel kevesebb miniszter lesz az új kormányban, amelynek szocialista tagjairól még mindig nem mondott semmit Gyurcsány Ferenc szombati sajtótájékoztatóján. Megszüntetnék viszont a közigazgatási államtitkárok funkcióját, helyettük miniszterhelyettesek lennének. Az ellenzéknek kilenc törvénymódosítási javaslatot küldtek, amelyek kétharmados többséget igényelnek. Megvan viszont az új kabinet struktúrája. Ezentúl a honatyák nem utazhatnának ingyen a tömegközlekedési eszközökön - erről Lendvai Ildikó beszélt.
Politikai és közigazgatási szempontból is a tárcavezetők helyettesei lennének a közigazgatási államtitkárokat felváltó miniszterhelyettesek - erre vonatkozik többek között az a kilenc pontból álló törvénymódosítási csomag, amelyet az ellenzéknek juttatnak el - mondta Gyurcsány Ferenc szombati sajtótájékoztatóján. A miniszterek eszerint teljesebb és nagyobb hatáskörökkel irányíthatnák tárcáikat. A kilenc - kétharmados többséget igénylő - törvény egyike éppen a miniszterhelyettesi posztok létrehozásáról szól. Az ellenzéknek azért juttatták el a tervezeteket, mert Gyurcsány szerint felbuzdultak e pártok nemrégiben adott pozitív nyilatkozatain.

Mikor csökken az önkormányzatok létszáma?

A többi, ellenzéknek küldött javaslat a régiós választások időpontjáról, az országgyűlési képviselők összeférhetetlenségéről, a pártfinanszírozásról, a mentelmi jogról (többek között a honatyák szondáztatásáról), az önkormányzatokról, a kisebb parlamentről, a 20 százalékkal kisebb létszámú megyei és fővárosi közgyűlésekről szól majd - jelentette be a kijelölt kormányfő. (A kisebb önkormányzatok már ősztől működhetnének, ha konszenzusra jutnak a politikai erők a Parlamentben.)

Gyurcsány Ferenc az MSZP Országos Választmányának ülése után elmondta azt is, hogy az új kormány tizenegy minisztériumból áll majd, amelyek élén 11 miniszter áll majd. Hozzájuk csatlakozik majd a Miniszterelnöki Hivatalt irányító kancelláriaminiszter, aki a kormányfő munkáját segíti majd.

A minisztériumok listája

Az új kormány tagjairól nem beszélt a miniszterelnök, a struktúrájáról viszont igen. Lesz tehát Egészségügyi; Földművelésügyi és Vidékfejlesztési; Gazdasági és Közlekedési; Honvédelmi; Szociális és Munkaügyi; Igazságügyi és Rendészeti; Környezetvédelmi és Vízügyi; Külügyminisztérium; Oktatási és Kulturális; Önkormányzati és Területfejlesztési, valamint Pénzügyminisztérium.

Megszűnik két tárca nélküli miniszteri poszt is. Három minisztériumot összevonnak, így öttel lesz kevesebb a miniszterek száma. Gyurcsány szerint nem összeférhetetlen, hogy az igazságügy alá rendelik a rendőrséget. Ezzel egyidejűleg az önkormányzati és területfejlesztési minisztérium lesz a vidékfejlesztés központja. A földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium eszerint csak az agrárvidékekkel foglalkozik majd.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a kormányprogramot a jövő héten készítik el. A program részleteit azonban csak június 10-én hozzák nyilvánosságra. A dokumentum tartalmazni fogja majd azt, hogy a ciklus közepére megteremtik az egyensúlyt. Gyurcsány nem mondott részleteket arról, hogy a bejelentett nagy fejlesztések melyik minisztérium alá fognak tartozni. Az érdemi kiigazításokról is csak június 10-én fognak nyilatkozni - tette hozzá.

Nem lesz ingyenes tömegközlekedés

Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti képviselőcsoportjának vezetője elmondta: a frakció hitet tett a kormányprogram és a minisztériumi struktúra mellett. Lendvai kiemelte, hogy az új Parlamentben a szocialisták három bizottság vezetését vállalják: a szociális, az egészségügyi és az önkormányzati testületek elnöki posztjait töltenék be. Ezeken kívül is lesznek elnöki pozícióik, de ezekről Lendvai nem ejtett szót.

A frakcióvezető beszélt arról is, hogy megszüntetik az ingyenes tömegközlekedést, amely eddig az országgyűlési képviselőknek járt.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!