Alfréd
5 °C
13 °C

Gyorsreagálású etikai bizottságot szervez az MSZP

2004.03.02. 15:27
Az MSZP-t rossz hírbe hozó ügyek eddiginél hatékonyabb kivizsgálását várja Jánosi György választmányi elnök az öttagú, "gyorsreagálású" testület felállításától. A bizottság létrehozására a párt elnöksége is rábólinott.
Az MSZP országos etikai bizottsága mellett már dolgoznak egy új testület felállításán, amely az eddigieknél függetlenebb és hatékonyabb módon dolgozna a szocialista párt körül kipattant botrányok kivizsgálásán, tudta meg az Index. A testületről a párt múlt szombati választmányi ülésén döntöttek. A javaslatra rábólintott az elnök valamint a kormányfő is.

Morális amortizáció

Az elmúlt egy évben kirobbant botrányok után a párt néhány vezetője többször is bírálta a hírbe hozott politikusokat, többnyire eredménytelenül. Szili Katalin a párt morális amortizációjáról, Jánosi György pedig gyanús ügyekről beszélt elődje,Gyurcsány Ferenc sportminiszter ingatlanügyeinek kipattanásával kapcsolatban. Egyetlen esetben sem lett személyi konzekvenciája a botrányoknak, ugyanakkor a párt népszerűsége tendeciózusan csökkent.

Kipattanó botrányok

A szombati választmányi ülésen Jánosi György javasolta, hogy az alapszabálytól eltérően maga a választmány is foglalkozhasson etikai kérdésekkel. Emellett állítsanak fel egy a párt elnöksége mellett működő négy-öttagú "gyorsreagálású" tanácsadó testületet, amely a botrányok kipattanását követően azonnal megvizsgálhatná a különféle ügyeket és döntene arról, hogy a sajtóban megjelenő hírekre hogyan reagáljanak - mondta az Indexnek Jánosi. A választmány kezdeményezi azt is, hogy dolgozzanak ki egy olyan kódexet, amely "iránymutató lehet a párt és annak politikusai számára".

Összeegyeztethető-e a kezdeményezés

Steiner Pál, a párt országos etikai albizottságának elnöke az Indexnek elmondta, testületük már foglalkozik a javaslattal: egyelőre azt vizsgálják, hogy mennyire egyeztethető össze az alapszabállyal a kezdeményezés. A választmány egyébként Steiner bizottságának azt javasolta, hogy a jövőben gyakrabban alkalmazzák az "etikai normákat".

Jánosi a választmányi ülésen azt szorgalmazta, hogy az eddigieknél erőteljesebben verjék vissza a Fidesz nemtelen támadásait, mert ezek nemcsak politikai szempontból, de emberileg is sértik a szocialista politikusokat és a kormány tagjait. Ha valakivel szemben "vádak fogalmazódnak meg" - mondta a választmány elnöke - azokat megfelelően ki kell vizsgálni. Ha nem igazolódnak be, úgy egységesen ki kell állni az adott politikus mellet, ha viszont kétségek merülnek fel az illetővel szemben, annak távoznia kell.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban (x)

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.