Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Gyurcsány pert nyert Pokorni ellen első fokon

2005.04.08. 15:33
Megsértette a Fidesz alelnöke Gyurcsány Ferenc jó hírnév védelméhez fűződő jogait, döntött pénteken nem jogerősen a Fővárosi Bíróság. Pokorni kijelentései 2004 novemberében hangzottak el egy, a tankönyvkiadó privatizációja körüli furcsaságokról tartott sajtótájékoztatón.

Első fokon, nem jogerősen elmarasztalta Pokorni Zoltánt a Fővárosi Bíróság pénteken, mert tavaly novemberben azt állította, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök üzleti partnere Erdős Ákosnak, a Láng Rt. vezetőjének, illetve, hogy Erdős Ákos a miniszterelnök vagyonának kezelője.

Pataki Árpád bíró elmondta, a Fidesz alelenöke megsértette Gyurcsány Ferenc jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait. Elmarasztalta Pokornit azért is, mert hamis színben tüntette fel azt a valós tényt, hogy 2002-ben a Gyurcsány Ferenc résztulajdonában álló vállalkozásokat vásároltak meg Erdős Ákos résztulajdonába tartozó cégek. Pokorni akkori közlése azt sejtette, hogy az értékesítésekkel Gyurcsány Ferenc a vállalkozásokat Erdős Ákos időleges kezelésébe, pillanatnyi tulajdonába adta át, és így Erdős Ákos Gyurcsány Ferenc vagyonának kezelője lenne.

Eltiltották a további jogsértéstől

A bíróság eltiltotta a további jogsértéstől az alperest, és kötelezte, hogy az MTI-n tegye közzé az ítélet rendelkező részét, a jogerőre emelkedéstől számított tizenöt napon belül. Pokorni tizenöt napon belül fellebbezhet.

Pokorni Zoltán pénteken elmondta, tanulmányozni akarja a leírt ítéletet, és annak megismerése után dönt arról, hogy fellebbez-e. A Fidesz alelnöke szerint a bíró "salamoni döntést" hozott. "Négy ponton kérte Gyurcsány Ferenc, hogy adjon neki igazat a bíróság, ebből kettőben Gyurcsány Ferencnek adott igazat, kettőben meg nekem" - fogalmazott.

Az ítélet indoklásában a bíró kiemelte, mind a felperes, mind az alperes politikai közszereplő, így jobban kell tűrniük a kritikát. Hozzátette, nem tudták bizonyítani, hogy Erdős és Gyurcsány üzleti partnersége jelenleg is fennáll. Önmagában egy adásvételi szerződés nem teremt üzleti partnerséget a bíróság értékelése szerint, tette hozzá Pataki Árpád.

Elutasították Gyurcsány keresetének egy részét

A bíróság ugyanakkor elutasította a miniszterelnök keresetének egyik részét: nem tekinti jogsértésnek, hogy a Fidesz alelnöke szerint Gyurcsány "szoros kapcsolatban" áll Erdős Ákossal. A bíróság szerint az is véleménynyilvánításnak tekinthető, hogy Pokorni Zoltán szerint Gyurcsány Ferencnek vigyáznia kellett volna, hogy ne tűnjön úgy, korábbi üzletemberi léte és a miniszterelnökként hozott döntései összefüggnek.

A miniszterelnök azért perelte be a Fidesz alelnökét, mert Pokorni Zoltán tavaly novemberi sajtótájékoztatóján elgondolkodtatónak és felháborítónak nevezte azt az eljárást, "ahogyan a Nemzeti Tankönyvkiadót átjátszották Gyurcsány Ferenc üzleti partnerének, Erdős Ákosnak, a Láng Rt. vezetőjének".

Gyurcsány "azt jelent fel, akit akar"

Gyurcsány 2004 novemberében a plenáris ülésen felszólította a Fidesz-alelnököt, hogy kérjen bocsánatot, különben perre viszi az ügyet. Pokorni akkor úgy reagált, a miniszterelnök "azt jelent fel, akit akar, ez szíve joga".

A Fidesz alelnöke akkor elmondta, a Nemzeti Tankönyvkiadóra tizenöt érdeklődő volt, közülük tizenhárman nyújtottak be érvényes ajánlatot, ebből nyolcat kizártak. A maradék ötből kettő visszalépett, újabb kettőt pedig formai okok miatt kizártak, így egy érvényes ajánlat, a Láng Kiadó pályázata maradt, jóval az első fordulóban meghatározott küszöb alatti összeggel. A fideszes politikus sérelmezte, hogy a második fordulóban nem felfelé, hanem lefelé változtak az árak, amire szerinte eddig nem volt példa.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.