Judit
-2 °C
8 °C

Maradjon-e miniszter Gyurcsány?

2003.10.25. 16:12
Gyurcsány Ferenc sportminiszter berobbant a hazai politikába. A Medián felmérése szerint fél év alatt vált a húsz legismertebb politikus egyikévé, amire nemigen találunk példát a cég elmúlt években végzett kutatásaiban. A politikus elleni támadások pénteken tovább folytatódtak; ezúttal egy százmilliós szerződést kifogásolnak, amelyet Gyurcsány egyik cége 1997-ban kötött a paksi atomerőmű vezérigazgatójával.
Gyurcsány Ferenc ifjúsági és sportminiszter a megkérdezettek többsége szerint semmivel sem tisztességtelenebb, mint a kilencvenes évek elején meggazdagodott többi üzletember - áll a Medián Magyar Hírlapban nyilvánosságra hozott felmérésében.

Gyurcsány berobbant

A válaszadóknak nagyjából fele-fele gondolja úgy, hogy a sportminiszternek távoznia kellene hivatalából, illetve nem kellene foglalkoznia az őt támadókkal. Gyurcsány hívei - az 1200 megkérdezett 27 százaléka - válaszolt úgy a kérdezőbiztosoknak, hogy a politikust azért támadja az ellenzék, mert ő az egyik legaktívabb miniszter.

Ami az ismertségi mutatókat illeti, Gyurcsány Ferenc valósággal berobbant a magyar politikusi élmezőnybe: fél év alatt vált a húsz legismertebb politikus egyikévé, amire nemigen találunk példát a Medián elmúlt években végzett kutatásaiban. Hetvenkét százalékos ismertségével nemcsak a vele egy időben kinevezett minisztertársait előzi meg, hanem a már a kormány megalakulása óta hivatalban lévő kollégáinak a jelentős részét is. Ismertségének növekedése azonban elsősorban a vele nem rokonszenvezők táborát növelte, hiszen népszerűségi mutatója az elmúlt fél évben lényegében nem változott - írja a Magyar Hírlap.

Megdöbbenéssel értesültek

A Gyurcsány elleni támadások pénteken tovább folytatódtak. A paksi üzemzavart vizsgáló bizottság tagjai megdöbbenéssel értesültek egy szerződésről, amelynek alapján Gyurcsány Ferenc közel 100 millió forinthoz jutott cégbirodalmán keresztül - mondta Koltai Tamás, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, a paksi vizsgálóbizottság elnöke pénteken sajtótájékoztatón Budapesten. A szerződést közvélemény-formálásra 1997. október 1-jén kötötte Szabó József, a paksi atomerőmű akkori vezérigazgatója, jelenlegi szocialista képviselő az Agóra Marketing Kft.-vel.

Az Agóra Marketing Kft. tisztességes munkát végzett, ez egy régi, öt éves történet, amit most politikai megfontolásokból vettek elő - reagált Szabó József szocialista országgyűlési képviselő Koltai Tamás fideszes honatya pénteki kijelentéseire. Szabó József, aki korábban a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója volt, az MTI-nek elmondta: pályázaton kerestek befektetőket kapacitásbővítésre, új erőművek építésére. A közvélemény-kutatások szerint a lakosság 70-75 százaléka támogatta ugyan a meglévő atomerőmű működését, a bővítést illetve új építését viszont csak 35-40 százalék. "A lakosság meggyőzéséhez volt szükség megfelelő kommunikációs stratégiára, közvélemény-formálásra" - tette hozzá. Tájékoztatása szerint az Agóra Marketing Kft-vel 1997 októberétől állt szerződéses kapcsolatban a Paksi Atomerőmű Rt., ez azonban 1998 júliusában okafogyottá vált és megszűnt. "Tisztességes munkát végeztek és havi mintegy nyolcmillió forintot kaptak 9-10 hónapon keresztül" - mondta az atomerőmű akkori vezérigazgatója.

Jogi eljárást kezdeményez

A Paksi Atomerőmű Rt. Felügyelő Bizottsága -- amelynek tagjait a Fidesz kormány idején nevezték ki -- soha, semmilyen módon nem ítélte el az Agóra Marketing Tanácsadó Kft-vel kötött szerződést, így eljárást sem kezdeményezett. Jelentésében az FB kimondja: a szerződés törvényesen született, és igényes munka áll mögötte - áll a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium szombat délután kiadott közleményében. A minisztérium szerint a Fidesz országgyűlési képviselőjének kijelentései mögött a politikai lejáratás szándéka húzódik meg. "Megszokhattuk, kampányaiban a Fidesz nem tiszteli a tényeket, gátlástalanul csúsztat, ha szükséges, hazudik. A kampány hevében ugyanezt az ügyet, ugyanezen személyek ellen 2002-ben már használták lejáratásra. Célt akkor sem értek" - hangzik a közlemény. Gyurcsány Ferenc, a személyét hamis színben feltüntető nyilatkozatért és annak közléséért jogi eljárást kezdeményez.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!