Ambrus
-7 °C
3 °C

Kínos bakik Gyurcsány holokauszt-megemlékezésében

2005.01.25. 08:37
Többször is összekeverte a Teremtőt a Megváltóval a holokauszt alkalmából tartott zsidó istentisztelet előtti beszédében Gyurcsány Ferenc. A kormányfő a messiáshoz imádkozó zsidókról beszélt, a holokausztot pedig vallási üldözésnek állította be. A zsidó hitközségek szövetségének vezetője fontosabbnak tartja a beszéd érzelmi részét a ténybeli tévesztéseknél.

Többször is a Megváltót emlegette a budapesti gettó felszabadulásának hatvanadik évfordulója alkalmából megrendezett január 18-i emlék-istentiszteleten Gyurcsány Ferenc, írja a Magyar Nemzet. A kormányfő teológiai tévedése a lap értesülései szerint többeket felháborított, megnyitóbeszéde az elmúlt egy hétben folyamatos vitatéma volt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségében (Mazsihisz) is.

A Mazsihiszt megdöbbentette a Magyar Nemzet 'védelme'
A helyhez és az alkalomhoz illőnek tartotta a kormányfő beszédét a zsidó közösség a budapesti gettó felszabadításának 60. évfordulóján tartott megemlékezésen - jelezte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A Magyar Nemzet írása kapcsán kiadott közlemény szerint "Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közösség egyetértésével szólalt fel keresztény magyar emberként. A Dohány utcai Zsinagógában elmondott emlékbeszédét közösségünk a helyhez és az alkalomhoz illőnek tartotta". A Mazsihisz közölte: Izrael államának országos főrabbija, Jonah Metzger személyesen fejezte ki köszönetét az elmondottakért Gyurcsány Ferencnek. "A rendszerváltás óta minden, hivatalban lévő miniszterelnök előtt adott volt a lehetőség, hogy a gettó-emlékünnepségen jelenlétével álljon mellénk az emlékezésben, és tiszta, őszinte gondolataival erősítse a zsidó közösséget" - írta a szervezet hozzátéve: "megdöbbentő, hogy az a sajtóorgánum, mely a zsidóságot nem hordozza a tenyerén, most megpróbál bennünket 'védelmébe' venni egy olyan emberrel szemben, aki megtette azt, ami minden igaz emberként gondolkodótól elvárható".

"Mire rendelt a Megváltó, a sors milyen utat rendelt nekünk", kezdte ünnepi beszédét Gyurcsány. A Mazsihisz egy, a neve elhallgatását kérve nyilatkozó ismert vezetője szerint nem maradhat visszhang nélkül a kormányfő "hatásos, de súlyosan téves" előadása, írja a Magyar Nemzet. A lap szerint többeket is sértett, hogy Gyurcsány egy olyan vallás hívei előtt beszélt a Megváltóról, amelyik vallás még csak várja annak az eljövetelét.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Mazsihiszes vezető szerint a zsidóság a sorsszerű rendeléseket nem a Megváltóhoz, hanem a Teremtőhöz köti. Hasonlóan súlyos hiba volt, amikor Gyurcsány a szombat este gyertyát gyújtó és a Megváltóhoz imádkozó zsidókról beszélt.

A Magyar Nemzetnek név nélkül nyilatkozó zsidó vezető szerint a teológiai tévedéseknél súlyosabb, hogy Gyurcsány egyik utalása alapján úgy lehet vélni, a kormányfő szerint a zsidókat vallásuk, és nem származásuk miatt üldözték. Ez történelmileg nem így volt, keresztény vallású, de zsidó származású emberek ugyanúgy a holokauszt üldözöttjeivé váltak, mint a zsidó vallásúak.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke védelmébe vette a miniszterelnököt. Mint mondta, az emelkedett hangú megemlékezésen üzenetértéke volt annak, hogy párt- és állami vezetők is megjelentek. A felekezeti vezető szerint Gyurcsány tévedései sem számítanak, beszédét nem teológialiag, hanem érzelmileg kell megítélni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.