Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Gyurcsány elnézést kért 56-ért

2005.11.05. 15:33
"Tudom, hogy azok, akik akkor és a forradalmat követően gyalázatos tetteiket elkövették, már sohasem fognak bocsánatot kérni Öntől és Önöktől. Fogadják el ezt Magyarország mai miniszterelnökétől" - mondta a miniszterelnök a Klubrádió kontra című műsorában, aminek ő volt a műsorvezetője.

Abból a szempontból nagyon eredményesnek tűnik a Gyurcsány-kormány, hogy az MSZP népszerűségben utolérte a Fideszt - mondta Debreczeni József a Klubrádió pénteki Kontra című politikai háttérműsorában Gyurcsány Ferenc kérdésére válaszolva. A jubileumi, 500. adásban szerepcsere történt, a meghívott vendégeket a műsorvezetőként bemutatkozó miniszterelnök faggatta, aki a műsor végén megkövette 1956 áldozatait.

A kormányfő azt mondta, akár ajánlott is lehet, hogy a miniszterelnök éljen a kérdezés jogával ebben a politikai elemző-beszélgető műsorban.

A magát konzervatív-liberálisnak minősítő Debreczeni József arról beszélt, hogy a közvélemény-kutatási felmérések azt mutatják: ahhoz a nagyon súlyos helyzethez képest, amelyben az MSZP tavaly augusztusban volt, most zárult az olló, vagyis az MSZP utolérte népszerűségben a Fideszt.

Hozzátette ugyanakkor, nehezen ítélhető meg, hogy a kormány politikája mennyiben szolgálja a gazdaság, a magyar társadalom, a külpolitika hosszú távú érdekeit vagy mennyiben segíti a parlamentarizmus stabilitását.

Gyurcsány Ferenc arra is választ várt: idejétmúlt-e a parlamentarizmus, ahogy időnként az ellenzék temeti az intézményt? Valóban alkalmatlan vitahelynek, döntéshozó és ellenőrző fórumnak a modern világban? A kérdéssel kapcsolatban megjegyezte: ő bevallottan sokat "használja" a parlamentet, fontos terepnek, a nyilvánosság nélkülözhetetlen helyszínének tartja.

Debreczeni József szerint nagyon veszélyes gondolat az, hogy a parlament, a parlamentarizmus kiiktatandó volna. Azt mondta, az ellenzék vezére a parlamentarizmussal szemben valamiféle populista politikát igyekszik megvalósítani.

Úgy fogalmazott, tisztelnie kell az MSZP, a baloldal vezetőjét azért, mert "Orbán Viktorral szemben foglal pozíciót" és szisztematikusan ragaszkodik ahhoz, hogy a parlamentben mondja el a véleményét. Megpróbálja az ellenzék vezérét is arra kényszeríteni, hogy szintén a parlamentet válassza a politika terepéül, nem sok sikerrel.

Ugyancsak Gyurcsány Ferenc vendége volt Ferge Zsuzsa szociológus és Geszti Péter zenész-dalszövegíró, akikkel arról beszélgetett, hogy képes-e bármelyik kormány eltüntetni a szegények és gazdagok közötti szakadékot?

Ferge Zsuzsa elmondta, a Kádár-korszak vége felé a mély szegénység nagyon szűkre szorult, létezett ugyanakkor egy nagy, "demokratikus szegénység". A rendszerváltás után óriási szakadékba zuhant az ország, sok millió ember vesztett talajt. Óriási a szakadék és egyre nő, van egy mély szegénység, a helyzet egyre rosszabb. A szociológus annak a véleményének adott hangot, hogy lehet a szakadékot csökkenteni; a gazdasági növekedés automatikusan javít az alsó 70 százalék egy részének helyzetén, de az alsó 20-30 százalék sorsa tekintetében az államnak rengeteg dolga van.

A miniszterelnök a műsor második felében Darvas Iván színművésszel és Fejtő Ferenc író-történésszel beszélgetett és megkövette az 1956-os forradalom áldozatait.

Gyurcsány Ferenc az adás végén úgy fogalmazott: "...tudom, hogy azok, akik akkor és a forradalmat követően gyalázatos tetteiket elkövették, már sohasem fognak bocsánatot kérni Öntől és Önöktől. Fogadják el ezt Magyarország mai miniszterelnökétől". Két vendégéhez fordulva, akiket "igazi, élő legendának" nevezett, azt mondta: "Fejet hajtok 1956 áldozatainak emléke előtt, és megkövetem mindazokat, akiket elüldöztek, meghurcoltak azokban a napokban vagy az azt követő időben".

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!