Vendel
5 °C
20 °C

Gyurcsány: A népszavazás csak elbukhat

2008.02.12. 15:47
Blogjában értékelte a kormány eddigi és hátralévő időszakát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Azt írta, a hétfői egészségbiztosítási szavazással lezárult egy korszak, kezdődhet az új.

"Miközben soha kormány ilyen nyomás alatt nem állt, éppen a népszavazással fog kiderülni - amelynek végső szándéka a kormány megbuktatása vagy a reformfolyamat megállítása lenne - hogy ebben a tekintetben a népszavazás csak elbukhat. Ki fog derülni: az ország többsége nem áll a kezdeményezők mögé" - olvasható Gyurcsány Ferenc legfrissebb blogbejegyzésében.

A miniszterelnök arról értekezik, hogy lassan félidejéhez érkezik a kormányciklus, és a hétfői egészségbiztosítási törvény megszavazásával lezárult egy korszak, és kezdődhet valami új.

"Nehéz két évet hagyunk magunk mögött. Az időszakot elsősorban a szerkezeti kiigazítások jellemezték. A költségvetés kiigazítása, a nagy működő rendszerek átalakítása. Ezek egyike sem kényelmes. Az igazgatásban, felsőoktatásban, egészségügyben történtek fontos lépések, és ezt a sorozatot a tegnapi törvény vitája zárja le. Politikai értelemben pedig a népszavazás fogja lezárni az elmúlt két évet" - olvasható.

Gyurcsány arról ír, hogy 2004 óta - amióta a kormányt vezeti - most először lesz lehetőség arra, hogy "ne a korábbi időszakok sokfajta kompromisszumai, a részben ezek által is létrehozott, illetve még távolabbról ható kényszerek és szükségletek határozzák meg alapvetően a kormány mozgásterét." Szerinte költségvetési, szakpolitikai és politikai értelemben is lényegesen megváltozik a kormányzás mozgástere a 2010-ig hátralevő jó két évben.

"Bármennyire is vitatható sokak szemében, azt kell mondanom, hogy az elmúlt két év, akárcsak a 96-98 közötti időszak, a maga céljait tekintve sikeres volt. Sikeres volt, mert véghezvitte a költségvetési kiigazítást – tehát sikeres volt költségvetési szempontból. Sikeres, mert a kitűzött nagy szerkezeti reformokat alapvetően megtette. E tekintetben messzebbre jutott, mint a rendszerváltás óta bárki. Ennek a záróakkordja volt a tegnapi szavazás."

Gyurcsány szerint a népszavazásnak a lényeges politikai folyamatokra nem lesz hatása, a politika irányát nem lesz képes megváltoztatni, a kormányt nem lesz képes meggyengíteni. "A legnehezebb időszakban – politikai értelemben – sikertelen az ellenzéki támadás. Ez független attól, hogy a destabilizációs szándék, az indulatok felkorbácsolása milyen eredményt hoz, vagy éppen kinek milyen a népszerűsége ebben a pillanatban" - írja.