Ágnes
-11 °C
-4 °C

Gyurcsány elvetette Orbán javaslatait

2005.07.09. 09:47
Sem a budapesti repülőtér privatizációjának leállítására, sem a gáz árának kórházakat nem érintő emelésére vonatkozó Orbán Viktor által tett javaslatot nem tartja elfogadhatónak a miniszterelnök.
Elutasította Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton azt a két javaslatot is, amelyre előző nap az Orbán Viktorral folytatott vitában még nem adott konkrét választ.

A gázáremelés a kórházakra is vonatkozik

A jelenlegi és a volt miniszterelnök pénteki vitájában Orbán Viktor három konkrét javaslatot tett. Ezek közül azt, hogy az áfa helyett a személyi jövedelemadó alsó sávját csökkentsék az adóreform első lépéseként, Gyurcsány Ferenc még a vitában elvetette. A Magyar Televízió Nap-kelte című reggeli műsorában Gyurcsány Ferenc nem tartotta megalapozottnak azt a javaslatot sem, hogy a gáz árának tervezett emelése ne érintse a kórházakat, az iskolákat és az orvosi rendelőket. Emlékeztetett arra, hogy az idei költségvetés összeállításakor 4 százalékos éves áremelkedéssel számoltak, azaz figyelembe vették az év közben várható árváltozásokat is, miközben az infláció éves szintje jelenleg 3,5 százalék körül tart.

Megjegyezte, hogy az Orbán-kormány éveiben rendre a ténylegesnél alacsonyabb volt a költségvetésben tervezett áremelkedés, a különbséget mégsem adta oda a kormány az iskoláknak és kórházaknak. "Maga a felvetés egyébként elméletileg, azt gondolom, helyénvaló, nem pont ebben a megfogalmazásban. Ehhez kell tartania magát minden kormánynak" - jelentette ki.

Eladják a repteret

Orbán Viktor pénteken nagyon kérte, hogy a kormány ne adja el a budapesti repülőteret, "ne vágják le az aranytojást tojó tyúkot". A szombat reggeli televíziós beszélgetés során Gyurcsány Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy a repülőteret mint létesítményt nem adnák el, hanem a légikikötőt üzemeltető társaságot, azaz a várható eredményt tervezik privatizálni. A várható eredmény most évi 10 milliárd forint körül alakul. A miniszterelnök szerint a privatizációs bevétel viszont 150-200 milliárd forint lehet, s ebből meg lehetne építeni a 4-es autópályát. A miniszterelnök szerint nem biztos, hogy Orbán Viktor álláspontja a helyes, ha arról kell dönteni, hogy megtartsák-e az évi tízmilliárd forint bevételt ígérő üzleti lehetőséget, vagy az autópályát építsék meg Békés és Szolnok megyében, a dél-hajdúsági térségben.

Elméletben a privatizációról

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a privatizáció kérdésében vitatkozik mindkét véglettel, azaz nem ért egyet sem azzal, hogy csak a magántulajdon jó, sem azzal, hogy az rossz, ha valami magánkézben van. Mint mondta, vitatkozik azzal a liberális nézettel, hogy mindig és minden esetben jobb a magántulajdon, mint a köztulajdon, mert a magántulajdonosok nem mindig hajlandók osztozni az ország egész felelősségében, az elkülönülő egyéni érdek sokat tud rombolni a közös érdeken. "Nem igaz a másik sem. Itt vitatkozom az esetek többségében nekem populistának tűnő jobboldali retorikával. Hozzáteszem: az igazi konzervatív politika - lásd Thatcher, lásd Kohl, lásd a Magyar Demokrata Fórum valódi konzervatív politikája - soha nem is fogadta ezt el, ami azt mondja, hogy az állam a legjobb gazda" - tette hozzá.

Aludjon rá egyet

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke arra kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy "aludjon rá még egyet, és ne hirtelen haragjában utasítsa vissza" a pénteki nyilvános vita során Orbán Viktor pártelnök által ismertetett három javaslatot. Szombati budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus közölte, hogy a Fidesz a nyár folyamán - az Országgyűlés gazdasági bizottságában is - továbbviszi a szerinte jó és indokolt javaslatokat, amelyekről a kormányfő pénteken nem mondott határozott véleményt, de szombat reggel elutasította azokat. A három javaslatot megismételve Pokorni Zoltán kifejtette, hogy a nyári gázáremelés nagyon súlyosan érintené az oktatási, egészségügyi intézményeket, mert a zárolások miatt amúgy is nehéz helyzetben vannak.

A Budapest Airport Rt. állami tulajdonban tartásáról Pokorni Zoltán azt hangsúlyozta, hogy a Ferihegyi repülőteret üzemeltető vállalat nyeresége évi 10 milliárd forint, hasonló nagyságrendű, mint "az aranytojást tojó tyúkként emlegetett Szerencsejáték

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.