Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Hajdu István a Törzsasztalban

2003.03.30. 18:29
Kapcsolódó cikkek (1)
Hajdu István, az ORTT új elnöke lesz a Törzsasztal következő vendége. A médihatóság nemrég megválasztott vezetője hétfőn 11 órától válaszol a kérdésekre. Kérdezzen Ön is!
Hosszas egyezkedések után lett a médiahatóság új elnöke Hajdu István. A rendszerváltás előtti utolsó rádióelnök Mádl Ferenc egyik jelöltje volt a tisztségre. A szocialisták sokáig Ladvánszky Györgyöt az ORTT MSZP-s delegáltját próbálták az elnöki székbe beleültetni, Mádl Ferenc köztársasági elnök azonban ellenállt és kihasználva, hogy a kormányfővel közös jelöltet kell állítaniuk, átadta saját listáját Medgyessy Péternek, amin Hajdu neve is szerepelt.

Az ORTT új elnöke korábban két alkalommal is irányította több évig a Magyar Rádiót, 1988-90 illetve 1996 és 2000 között. Azt nem tudni, hogy az MSZMP egykori budapesti funkcionáriusa miért volt tetszetősebb jelölt Mádlnak, mint a médihatóságban sok éve munkálkodó Ladvánszky, azt azért nagyjából igen, hogy a kormánypártok, miért húzodoztak elnökké választásánál. Például Hajdu irányította a rádiót, amikor műsorba iktatták a szerdánkénti miniszterelnöki interjúkat Orbán Viktor akkori kormányfővel, és az ellenzék sokszor hangoztatott aggályai ellenére nem lépett fel ez ellen. A szocialisták úgy tűnik, végül megbocsátották Hajdu Istvánnak ezt a "botlását", a parlamenti szavazáson csak a kisebbik koalíciós párt utasította el az aspiráns személyét.

Hajdu István bizottsági meghallgatásán legfontosabb teendőjének az előző ORTT-elnök távozásával felhalmozódott ügyhátralék ledolgozását nevezte, és a sokáig befutónak tűnő Ladvánszky Györgygyel ellentétben nem kíván változtatni a korhatárt jelző sárga karikák rendszerén. Álláspontja szerint a kereskedelmi médiumokat nem a szankciók eszközeivel, hanem a piaci feltételek változtatásával lehet befolyásolni.

Kérdezzen Ön is!

Hajdu István hivatalos életrajza
Az ORTT elnöke Villamosmérnök. 1945-ben született. 1969-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Az egyetemen tanársegéd, tudományos munkatárs, majd pedig tudományos osztályvezetőként dolgozott. Több éven keresztül különböző tudományszervezői beosztásban tevékenykedett. 1988-1990, majd 1996-2000. között a Magyar Rádió Rt. Elnöke, 2003. márciusáig tudományos kutató és a Műegyetemi Kiadó igazgatója volt. 2003. március 10-től a Parlament által megválasztott Országos Rádió és Televízió Testület Elnökének pozícióját tölti be.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!