Natália
-3 °C
7 °C

Hajdu problémásnak tartja a Bazi Nagy Roma Lagzit

2003.03.31. 15:29
Kapcsolódó cikkek (1)
Az ORTT új elnöke szerint a médiahatóság csak végrehajtatja a törvényeket, amikor nem tágít a korhatárkarikáktól, ami "lehetne ízlésesebb, vagy kevésbé zavaró is". Hajdu István az Index Törzsasztalában kijelentette: a döntés előtt kellett volna a véleményeket ütköztetni karika-ügyben, ám szerinte most sincs késő változtatni, hiszen "semmi rosszat nem indokolt sokáig őrizgetni".
Hétfőn az Index Törzsasztalának vendége a médihatóság új vezetője volt. Hajdu István a legtöbb kérdést a korhatárkarikákkal kapcsolatban kapta. Arra a felvetésre, hogy valóban nem akar-e semmit tenni a sárga körök eltüntetéséért azt válaszolta: a korhatárjelzéseket a 2002/XX-as törvény írja elő. Az ORTT végrehajtatja a törvényben előírtakat. "Saját véleményem szerint lehetne hatékonyabban, ügyesebben csinálni. Erről vannak jó külföldi tapasztalatok" - hangoztatta.

Ha valami rossz, nem kell megvárni, míg megszokják

Hajdu István
Szintén a karikákkal kapcsolatos kérdésre azt reagálta az elnök, hogy a törvényben megszabott céljuk szerint tájékoztatják a nézőket (elsősorban a szülőket), és ugyanakkor minden korhatár-jelzéshez tartozik egy időpont, amely előtt nem kezdődhet meg a film sugárzása. "Ha valamit sokan tartanak rossznak, nem hiszem, hogy meg kell várni, míg megszokják" - szögezte le. Szerinte a nézők érdekeit kell szolgálni, velük együtt kitalálni, hogy mi lehet a jó módszer.

Műsorkezdési időpontokokban az ORTT nem komptenes

Sokan firtatták azt is, mit tehet a médiahatóság azért, hogy a műsorújságban szereplő időpontoktól ne nagyon térjenek el a műsorszolgáltatók. Hajdu szerint a műsorújságokban közölt program betartására hatósági eszközökkel nem kötelezni a műsorszolgáltatókat. Érdekes fogyasztóvédelmi problémát vet fel az a közelítés, hogy aki előfizet például egy kábelszolgáltatásra az megkapja-e a beígért szolgáltatást (műsort).

Hajdu István a tv2 vasárnapi Bazi Nagy Roma Lagzi című műsorát problémásnak ítélte. Felidézte: rádióelnöksége idején kollégáival közösen megszűntették az egyébként nagysikerű Csáti Falugyűlés című műsorszámot. Hajdu úgy véli: semelyik népcsoport önérzetét, szokásait, értékrendjét nem célszerű megsérteni.

A reklámszabályok betartásáról elmondta a jelenlegi szabályokkal sokszor megéri megsérteni a törvényt, a másik pedig, hogy a jogerős bírósági végzésekig évek múlnak el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.