Miklós
-7 °C
2 °C

A fővárosi hajléktalanok keresnek a legjobban

2006.05.16. 14:23
A fővárosban a megkérdezett hajléktalanok több mint felének van valamilyen keresete, Debrecenben, Pécsen és Székesfehérváron negyven százalékuknak - derül ki a Február 3 munkacsoport felméréséből. A megkérdezett 6700 hajléktalan majdnem fele személyi okok miatt került utcára. A budapesti fedél nélküliek 3 százaléka diplomás.

A fővárosban a megkérdezett hajléktalanok több mint fele válaszolta azt, hogy munkából származó jövedelemmel rendelkezik - ismertette egy felmérés adatait Gurály Zoltán, a Február3 munkacsoport tagja. Ez az arány Budapesten kívül még Debrecenben, Pécsen és Székesfehérváron tekinthető viszonylagosan kedvezőnek; ezekben a városokban is meghaladja a negyven százalékot azon hajléktalanok száma, akik munkavégzésükért valamilyen mértékben pénzhez jutnak.

Nagyvárosi hajléktalanság

A fővároson kívül három városban, Pécsen, Nagykanizsán és Szegeden nem éri el a tíz százalékot azoknak a fedél nélkül élőknek a száma, akik úgy nyilatkoznak, hogy semmilyen jövedelmük sincsen - derült ki a Nagyvárosi hajléktalanság Magyarországon című felmérésből, amelyet tíz városban készített a Február 3 munkacsoport.

Ez az arány Budapesten kívül még Debrecenben, Pécsen és Székesfehérváron tekinthető viszonylagosan kedvezőnek. Ezekben a városokban is meghaladja a negyven százalékot azon hajléktalanok száma, akik munkavégzésükért valamilyen mértékben pénzhez jutnak.

A fővárosban a megkérdezett hajléktalanok több mint fele válaszolta azt, hogy munkából származó jövedelemmel rendelkezik - ismertette a a felmérés adatait Gurály Zoltán, a Február3 munkacsoport tagja.

A kérdőíves adatfelvételt Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Győrött, Pécsett, Székesfehérvárott, Szegeden, Kecskeméten, Nagykanizsán és Zalaegerszegen végezték.

Személyi okok

A kérdések az iskolai végzettségre, a jövedelmi helyzetre, a naponta elköltött pénzre, a munkaképességre és a hajléktalanná válás okaira irányultak - mondta el Gurály Zoltán, a Február 3 munkacsoport tagja.

A megkérdezett 6700 hajléktalan majdnem fele személyi ok miatt került utcára. A "gazdasági okot" legtöbben Nagykanizsán (40 százalék) jelölték meg válaszként, legkevesebben pedig (20 százalék) Pécsett.

Az iskolai végzettségre irányuló kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy Szegeden a legalacsonyabb az iskolázottság. A válaszadók 29 százaléka nyolc általánosnál kevesebbet végzett. Ennél a kérdéskörnél Debrecen a "második helyezett" (15 százalék), míg Kecskeméten is közel 14 százalék azok aránya, akik nem fejezték be az általános iskolát.

Diplomás fedél nélküliek

A diplomások aránya Budapesten a legnagyobb, a megkérdezettek 3 százalékának van felsőfokú végzettsége, míg a legalacsonyabb Szegeden, ahol az egy százalékot sem éri el azok aránya, akik diplomával rendelkeznek.

Arra a kérdésre, hogy mióta hajléktalanok, Szegeden és Budapesten a megkérdezettek valamivel több mint negyede válaszolta azt, hogy több mint tíz éve, míg Zalaegerszegen 5 százalékuk. Kecskeméten és Zalaegerszegen a megkérdezettek 27 százaléka válaszolta azt, hogy egy évnél nem régebben vált hajléktalanná.

A megkérdezett pécsi hajléktalanok 70 százaléka magányosan él, Miskolcon ez az arány a legkevesebb, 43 százalék. Gurály Zoltán felhívta a figyelmet, hogy eddig vidéki nagyvárosokban nem készült ilyen vagy hasonló felmérés. Hozzátette: az anyag teljes és pontos értékelését a közeljövőben végzik el.

Vádemelést javasolnak a hajléktalanra bontott pince ügyében

Vádemelést javasol a rendőrség abban az ügyben, amelyben egy épület bontása során egy hajléktalanra ráomlott a pince, és ő a helyszínen meghalt. A baleset tavaly szeptember 12-én a főváros XI. kerületében, az Örsöddűlő út egyik bontásra kijelölt épületében történt.

A 25 éves bontási vezetőnek és egy 33 éves markológép-vezető a munka megkezdése előtt lementek a pincébe, de nem feltételezték, hogy a derékig érő szemétben és a patkányok között bárki is lehet, ráadásul a kiáltásukra sem kaptak választ. A vezető ekkor egy telefont kapott, a markológép vezetője pedig engedélye nélkül hozzákezdett a dózeroláshoz. Később vették észre a törmelékek között az emberi lábat. A balesetben egy 61 éves hajléktalan halt meg.

A markológép vezetőjével szemben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt javasol vádemelést a rendőrség, a bontási vezetővel szemben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.