Natália
-3 °C
8 °C

Műtőssegéd hajléktalanból

2001.07.25. 22:02
Szociális gondozó és ápoló képesítést szerezhet huszonegy hajléktalan, akik egy pályázaton elnyert pénz segítségével egy évre ülnek be az iskolapadokba. Emellett szállást, ételt és bérletet biztosítanak nekik. A gyakorlatukat egy fővárosi szociális otthonban és a Nyírő Gyula Kórházban töltik majd el. A képzés végén akár műtőssegédként is elhelyezkedhetnek.
Már három hónapja tart az a képzés, amelynek keretében munkanélküli hajléktalanok szerezhetnek szakmát, hogy Budapest egyik idősek otthonában vagy kórházában elhelyezkedhessenek. Matók Lajos, a Fővárosi Szociális Központ mentálhigiéniai csoportvezetője az Indexnek elmondta: a családügyi minisztérium pályázatán elnyert pénzből huszonketten kezdhették meg egyéves tanulmányaikat, hogy szociális gondozó és ápoló képesítést szerezzenek.

Gyakorlat a Nyírőben

A gyakorlat helyszíne
A kiválasztott huszonkét nő közül eddig csak egy szakította meg tanulmányát. A többiek változatlanul beülnek délelőttönként öt órára az iskolapadba, délután pedig személyiségfejlesztő tréningeken vesznek részt. Az elméleti tanfolyam után két hónapot töltenek el egy szociális otthonban, és két hónapot a Nyírő Gyula Kórházban. A szakképesítésükkel segédápolóként vagy műtőssegédként helyezkedhetnek el.

Tanulmányaik alatt a Hajléktalanok Átmeneti Szállójában alszanak, ahol kifizetik helyettük a havonta ötezer forintba kerülő fekhelyet. Emellett buszbérletet és ingyen kosztot is kapnak. A tanfolyam személyenként mintegy háromszázezer forintba kerül.

A motiváció megvan

A programban olyan szakmával nem rendelkező hajléktalanok vesznek részt, akikben megvan a motiváció, hogy újra munkát szerezzenek, és visszatérjenek a mindennapokba. Óriási traumát okozhatott nekik, hogy mindenüket elvesztették, ezért önismereti, kommunikációs, együttműködési és időgazdálkodási tréningekkel egyaránt segítik őket. A cél, hogy a munkaadók diszkriminációjával szemben nekik is esélyük legyen arra, hogy munkát találjanak. Egy év múlva minden bizonnyal szakmailag és lelkileg is felkészültek lesznek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!