Piroska
-10 °C
1 °C

Jobboldali örökzöld: hányan vagyunk?

2002.08.30. 14:37
Az exminiszterelnök polgári köre az MTV előtti demonstráción Kerényi Imre ötlete alapján méréssel akarja alátámasztani, mekkora tömeget sikerült Orbán Viktor nevével megmozgatni. A tüntetők a magukkal hozott százforintossal adnak majd cáfolhatatlan bizonyítékot arról, hogy jelen voltak a sajtószabadságért meghirdetett akción. A jobboldali szervezetekben a Fidesz Kossuth téri rendezvénye óta alakult ki fokozott érzékenység a megjelentek számának becslésével kapcsolatban, miután a sajtó kétségbe vonta a szervezők állítását a másfélmilliós részvételről.
Kerényi Imre, a polgári körös megmozdulások szervezőjeként szinte az elmúlt hónapokban minden rendezvényen azt állította, hogy a megítélése szerint ellenséges "bal-liberális" média visszaélései között szándékosan kisebbíti a megmozdulások létszámát. A magát hoppmesternek nevező színházi rendező gyakorta szólította fel közönségét, hogy saját becsléseikkel szemben ne adjanak hitelt a sajtóban megjelent adatoknak.

Kinek meglepetés?

A Magyar Televízió Szabadság téri székháza elé összehívott demonstrációra szintén Kerényi talált ki egy "meglepetésjátékot", amelynek kellékei egy százforintos érme, egy szál virág, valamint a "nemszeretem" újságok egy példánya. A jobboldali sajtószabadságot féltő tüntetésen a százforintosok állítólag azt a cél szolgálják majd, hogy összegyűjtve bizonyítsák, hány voltak jelen az eseményen: ötvenezer érme súlya 400 kilót nyom.

Kétmilliós Kossuth téri emlék

A jobboldali szervezetek létszámérzékenysége a két választási forduló közötti Kossuth téri tüntetésen erősödött fel, amikor az egyik kereskedelmi csatorna meglehetősen alacsony 40-80 ezres becslést is közölt a résztvevőkről. A Fidesz kampányrendezvényén végül a műsorvezető, Philip közlése alapján elterjedt, hogy téren 2 millióan demonstráltak a polgári oldal mellett. Bár később számítások is bizonyították, hogy a Kossuth téren nem fér el ennyi ember, a bejelentést végül az ORFK is megerősítette. A hétvégén rendezett Budapest Parádén a Felvonulási téren a szervezők szerint egyébként mindössze 500 ezerre tették a résztvevők létszámát.

Pogiszámos imázs

A program közönségsikerének mérését egyébként szintén ötletesen oldotta meg a 2000-es Sydney olimpián az Országimázs Központ. A nyári játékok után Tóth István Zoltán, a központ volt vezetője arról tájékoztatta a sajtót, hogy a magyar gasztro-kulturális rendezvényen a pogácsák fogyásával mérték a magyar kultúra után érdeklődők mennyiségét. Tóth szerint megbízható adatot kaptak, amely alapján állítható, hogy több ezren kaptak ízelítőt az országimázsos ismertetőből.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.