Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Fogyasztóvédők előtt a Happy Endes pályázat

2001.09.21. 10:58
A Fővárosi Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vizsgálatot indított a Happy End Kft. imázsközponthoz benyújtott pályázata ügyében. A pécsi Citrom Egyesület ugyanis reklámfelügyeleti eljárást kezdeményezett az Országimázs Központ és a Happy End Kft. ellen. Az egyesület úgy véli: a Fidesz kampánycége 4,2 milliárdos megbízását eredményező pályázatában plagizált az MSZP-től és a Micimackó szerzőjétől. Az imázsügyet a rendőrség is vizsgálja, Keller László szocialista képviselő jogosulatlan adatkezelést firtató beadványa nyomán.
A pécsi Citrom Egyesület hétoldalas beadványban fordult a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez azt kérve, hogy a fogyasztóvédők reklámfelügyeleti eljárás keretében állapítsák meg: a Happy End Kft. lopott szlogenek sokaságával nyerte el az Országimázs Központ 4,2 milliárdos országképjavító pályázatát. A pályázatban felhasználták Arany János, Ady Endre, Hankiss Elemér, Thomas Szász, Thomas Mann, Richard Hill, illetve a Nature című lap egy cikkírójának mondatait. Ezeket a szerzőket a Happy End forrásként feltüntette.

Adós maradt viszont a Fidesz két választási kampányát is menedzselő Happy End a "Magyarország mindannyiunké" szlogen felhasználásakor az MSZP-t jogtulajdonosként feltüntetni, noha a pécsi Citrom szerint egyértelmű, hogy a szocialisták eszköztárából való a jelmondat. Ugyancsak sajátjaként tüntette fel a cég a Micimackó egyik részletét.

Hiányolják a szerzőket és az idézőjeleket

A beadvány szerint a szerzői jogokról szóló jogszabály kimondja: csak idézőjel használata, a forrás és a szerző feltűntetése mellett lehet szerzői jogvédelem alá eső alkotást felhasználni, de csak akkor, ha az nem sérti a szerző jogos érdekeit. Az egyesület szerint világosan kiderül a Magyar Hírlap honlapján fellelhető pályaműből, hogy a Happy End Kft. egyaránt plagizált az MSZP-től, illetve A.A. Milnétől, ezzel megsértve az érintettek személyhez fűződő és vagyoni jogait.

A jogsértést a civil szervezet a reklámtörvényből is kiolvasta, mert az úgy fogalmaz: "tilos közzétenni olyan reklámot, amely személyhez fűződő jogokat sért". Megítélésük szerint a Happy End pályázata több alkalommal személyhez fűződő jogokat sértett. A reklámtörvény ilyetén módon való megsértése esetén a reklámozó (imázsközpont), a reklámszolgáltató (Happy End), de még a reklám közzétevője is felelős.

Eltiltanák a tevékenységtől a Happy Endet

A reklámfelügyeleti eljárással az egyesület azt szeretné elérni, hogy a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség mondja ki a törvénysértést, rendelje el a jogsértő állapot megszűntetését és tiltsa el a Happy Endet és az Országimázs Központot a jogsértő magatartás folytatásától. A pécsiek ideiglenes intézkedést is kértek a vizsgálat idejére, jelesül azt, hogy a vizsgálódás végéig tiltsák meg a törvénysértés folytatását, illetve sújtsák bírsággal az érintetteket.

A Fővárosi Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez szerdán megérkezett az egyébként a főfelügyelőségnek címzett beadvány. A szervezet első embere szerint azért került hozzájuk a kérelem, mert az elsőfokú hatóság a fővárosi fogyasztóvédelem. A reklámfelügyeleti eljárás befejezésére harminc napja van az illetékeseknek azt előre még megjósolni sem tudta a budapesti főfogyasztóvédő, milyen eredménye lehet a vizsgálatnak.

Rendőrök vizsgálják az imázsközpont adatkezelését
A BRFK jogosulatlan adatkezelés vétségének gyanújával szerdán nyomozni kezdett Keller László szocialista politikus legfőbb ügyészhez írt beadványa alapján. A frakcióvezető-helyettes azt tudakolta írásbeli választ igénylő kérdésében Polt Pétertől, büntethető-e a közérdekű adatok eltitkolásáért Tóth István Zoltán, az imázsközpont vezetője. Tóth ugyanis 120 napig ombudsmani ajánlás ellenére nem hozta nyilvánosságra: kik döntöttek a Happy End Kft. győztesnek ítélt pályázatáról. Polt a beadványt feljelentésként értékelte és továbbította egy kerületi ügyészségnek, amely először feljelentéskiegészítést rendelt el, majd a BRFK-hoz továbbította az aktákat. A rendőrség 15 napig ugyancsak feljelentéskiegészítés keretében gyűjtött adatokat, majd szerdán nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen. A jogosulatlan adatkezelés vétség, amiért közérdekű munka, pénzbírság, de akár egy évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!