Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Harrach és Dávid külön a várban

2005.03.15. 22:52
A Budai Várban két megemlékezés is volt az este: a Budavári Önkormányzat rendezvényén Harrach Péter arról beszélt, hogy a december 5-i népszavazáson a kormány buzdította a polgárokat, hogy nemzettársainkat megtagadják". Dávid Ibolya az MDF gyűlésén közös érdekekről szólt és összefogásra szólított.
Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke szerint 1848-49-ben a hazaszeretet és a szabadságszeretet adta azt a lelkesedést, amely jellemezte a márciusi ifjakat, a külföldön állomásozó és bátran hazatérő magyar katonákat, a több tízezer önkéntest, azokat a tiszteket és főtiszteket, akik gyakran alig beszéltek magyarul. Az ellenzéki politikus kedden, a Budavári Önkormányzat megrendezésében minden évben március 15-én sorra kerülő fáklyás megemlékezésen mondott ünnepi beszédet, a Budai Várban, a Dísz téren.

Harrach Péter a március 15-én kinyomtatott 12 pontból hármat emelt ki: az elsőt, a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését, az ötödiket, a nemzeti véderőről, valamint a tizenkettediket Erdélyről. Az első pontról szólva kifejtette, hogy régen úgy értelmezték a sajtószabadságot, hogy nem csak a hatalmon lévők mondhatják el gondolataikat, és nem tudtak a "médiaterrorról". Ez utóbbi kifejezést az alelnök úgy magyarázta, hogy médiaterror van, amikor "a kommersz és a mocskos szabadon árad a televíziók képernyőjéről, és a szerkesztők, illetve a tulajdonosok célja bizonyos politikai körök hatalomra juttatása és hatalmuk megtartása". Erdély vonatkozásában a politikus kifejtette, hogy néhány évvel ezelőtt egy törvénnyel az ország tudatta a határon túli magyarokkal, hogy szüksége van rájuk, hozzá tartoznak és ők még "boldogan és büszkén őrzik az igazolványt, amelyen címerünk van". Harrach Péter megítélése szerint a 12. pontról szólva nem lehet megkerülni a tavaly december 5-i népszavazást, amikor szerinte olyan történt, amit más nemzet nem mondhat el, "a kormány buzdította a polgárokat, hogy nemzettársainkat megtagadják".

Harrach Péter tiszteletét fejezte ki a Budapesten demonstrált gazdáknak, akik megfogalmazása szerint méltósággal tüntettek és türelmük meghozta az eredményt.

Örültek Gyurcsány kifütyülésének

A budai polgármesterek mellett megszólaló Szigeti András irodalomtörténészt megtapsolta a hallgatóság, amikor felidézte, hogy a Nemzeti Múzeumnál kifütyülték Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. Szavai szerint március 15. méltóságát nem a politikusok tisztelete adja, hanem "ha bátorságot tanulunk Petőfitől". Harrach Péter úgy ítélte meg, hogy aki a nép érdekében tevékenykedik, azt nem szokták kifütyülni.

Dávid Ibolya összefogásra buzdított

Az 1848-as összefogáshoz, egyetértéshez hasonló magatartásra buzdított Dávid Ibolya kedden Budapesten, az MDF-nek a Budai várban, a Kapisztrán téren tartott ünnepi megemlékezésén. "Március 15-e minden magyar számára a szabadság és a hazaszeretet ünnepe. Ezt szoktuk mondani ezen a napon, de jó lenne egyszer hinni, hogy mindannyian hasonló tartalmat és jelentést tulajdonítunk e fogalmaknak" - mondta az MDF elnöke. Hozzátette: 157 évvel ezelőtt a magyarság még tényleg egyet akart, korra, társadalmi helyzetre való tekintet nélkül: testvériességen és társadalmi igazságosságon épülő hazát. 1848 hőseit nemcsak a közös ellenfél, hanem az a történelmi felismerés is egymás mellé állította, hogy mi áll Magyarország érdekében.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.