Szabina
4 °C
12 °C

Hatvankilenc országot érinthet a Kulcsár-ügy

2003.08.26. 13:32
A rendőrség szerint ma nincs olyan magyarországi bank, ahol főosztályvezetői szintnél feljebb jelentenék be a pénzmosási ügyeket, így a menedzsmentek "ártatlanok". Az eljárás során eddig hatvankilenc országot keresett meg a rendőrség.
Az Országos Rendőr-főkapitányság rendszeressé kívánja tenni Kulcsár-ügyben sajtótájékoztatóit, hogy mederben tartsa a témában megjelent híreket, amelyeket egyes sajtótermékek feltételezésekből gyártanak - jelenteték be az ORFK keddi sajtóértekezletén, amelynek azonban már az elején közölték: konkrétumokra hiába is várnak az újságírók.

Hatvankét károsult

A K&H brókerbotrány Gera Antal és Molnár Csaba rendőrtisztek által ismertetett verziója szerint jelenleg 62 károsultja van az ügynek. A rendőrség számos magánszemélyt, magyar és külföldi bejegyzésű céget vizsgál. Az is kiderült, hogy Kulcsár Attilának 141 ügyfele volt, és a rendőrség 200 ügyféldossziét vizsgál.

A rendőrség verziójában piramis-játékhoz hasonlítható ügy tízmilliárd forintnyi elsikkasztott pénzről szól, amelyből mintegy hatmilliárd utolsó állomása ismert: két szír férfi vette fel négy év alatt tíz- és százmillió forintonként. Róluk a rendőrök annyit mondanak: Magyarországon tartózkodnak. A maradék pénz zöme külföldre került.

Már tudják, kik AZOK

A rendőrség azt is elmondta, hogy a pénz tisztára mosására létrehozott, illetve a pénzmosásban résztvevő cégek 90 százalékáról már tudják, kik alapították őket.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a múlt héten feljelentést tett három banknál történtekkel kapcsolatban, amire Molnár Csaba azt mondta: a jelenlegi adatok szerint a Volksbank nem érintett a pénzmosási folyamatban. A másik két megnevezett pénzintézettel, az OTP-vel és az Inter-Európa Bankkal kapcsolatban a rendőröknek is vannak feltevéseik, ám azok sem kerültek nyilvánosságra.

A kormányfő barátja

Medgyessy Péter kormányfő, aki az Inter-Európa Bank elnöke volt akkoriban amikor a pénzmosás-gyanús ügyletek történtek, hétfőn azt mondta, hogy neki nem kellett tudnia a pénzmosásokról. Ezt megerősítve a Molnár úgy fogalmazott: "Ma Magyarországon nincs olyan bank, amely főosztályvezetői szintnél magasabb szinten kezelné a pénzmosás-gyanús ügyek bejelentési kötelezettségét". Vizsgálni kell az ügyfelesek, a pénztárosok felelősségét - tette hozzá.

A PSZÁF feljelentésében név szerint megemlítette kormányfő barátját, Mudura Sándort, akiről a rendőrök azt mondták: nagy összegű hitelt vett fel, a tranzakciót azonban a mai állás szerint nem lehet összefüggésbe hozni a pénzmosással.

Ha megverik, ha nem

Gera Antal úgy véli, a K&H-nál a belső ellenőrzés nem állt a helyzet magaslatán, ám a PSZÁF és más intézmények esetében nem akarnak felelőst megnevezni. Újságírói kérdésre a vizsgálati osztályvezető azt mondta: szerinte akkor is kiderült volna a sikkasztásos, pénzmosásos K&H brókerügy, ha nem verik meg Szász Károlyt.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.