Mária
-7 °C
3 °C

Hegedűs Lóránt tagadja az uszítás vádját

2002.01.18. 12:56
Kihallgatták a közösség elleni izgatás bűncselekményével gyanúsított ifj. Hegedűs Lóránt MIÉP-alelnököt, országgyűlési képviselőt pénteken délelőtt a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalban. A képviselő nem ismerte el bűnösségét, és kijelentette, panasszal élnek a gyanúsítás ellen.
Ifj. Hegedűs Lóránt szerint csak véleménynyilvánítás alkotmányos jogával élt, amikor képviselői minőségében megírta a kifogásolt cikket a kerületi lapban. Ügyvédje Gulyás Géza szerint védence, mintegy egyórás kihallgatása során, részletes vallomást tett. A védő azon reményének adott hangot, hogy az eljárás nem jut el bírósági szakaszba, miután szerinte a gyanúsítás teljesen alaptalan.

"Ultraliberális hisztériakampány"

A MIÉP-alelnök, református lelkész cikke tavaly augusztus 16-án jelent meg a XVI. kerületi lapban Keresztyén magyar állam címmel. A MIÉP-es honatya nehezen félreérthető utalásokat tett a zsidóságra, amely szerint "a galíciai jöttmentek hada... rágták és rágják szét a hont... A Jordán partja mellől... jönnek megint a Duna partjára... még egyet rúgni a magyarba..." "Hát halld meg, magyar az 1000. keresztyén magyar állami év... egyetlen életre vezető üzenetét: rekeszd ki őket! Mert ha nem teszed, ők teszik meg veled!"

Hegedűs Lóránt mentelmi jogának felfüggesztésekor úgy nyilatkozott: "Bízom benne, hogy az ultraliberális hisztériakampány ellenére pártatlanul ítélik majd meg a XVI. kerületi Ébresztő című újságban megjelent cikkem tartalmát". A Legfőbb Ügyészég közösség elleni izgatás bűncselekményének alapos gyanúja miatt decemberben kezdeményezte az országgyűlésnél ifjabb Hegedűs Lóránt MIÉP-alelnök mentelmi jogának felfüggesztését.

Az Ébresztő felelős szerkesztője ellen is folyik a nyomozás

A képviselőnek a párt XVI. kerületi, Ébresztő című lapjában publikált írása ügyében a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal szeptemberben rendelte el a nyomozást közösség elleni izgatásért. Októberben közösség elleni izgatás alapos gyanújával kihallgatták az Ébresztő felelős szerkesztőjét is.

A kifogásolt írás miatt két magánszemély tett feljelentést. Lendvai Ildikó szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke pedig levélben fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez.

Mint ismeretes az ügyben érintett a Pannon Rádió is, amelyet egymillió forintra bírságolt októberben az Országos Rádió és Televízió Testület, amiért a Budapesten fogható adón elhangzott ifj. Hegedűs Lóránt írása.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!